Pénz- és tőkepiac

Kikérdezik Warren Buffettet

Warren Buffet, a Berkshire Hathaway elnök-vezérigazgatója ma Moody’s vezérével együtt az amerikai Kongresszus illetékes bizottsága előtt válaszol a válsággal kapcsolatos kérdésekre.

A honatyák külön vizsgálóbizottságot hoztak létre azért, hogy felderítsék, milyen okok vezettek a pénzügyi-gazdasági válság 2008-as kirobbanásához. A Kongresszus által felhatalmazott panel idézést küldött Warren Buffetnek és Raymond MacDanielnek, a Moody’s hitelminősítő intézet vezérének.

Buffett cége, a Berkshire Hathaway egyébként a Moody’s legnagyobb részvényese, ennek ellenére maga Buffett azt állítja, hogy soha nem a hitelminősítők véleménye alapján ítél meg egy céget. A legendás befektetőknek ennek fényében kell nyilatkoznia arról, mennyire tartja hitelesnek a Moody’s-hoz hasonló cégek minősítéseit - jelenti a Guardian.

A meghallgatás során szinten biztosan felmerül majd a Goldman Sachs Abacus nevű, elhíresült tranzakció, amelynek során a cég az bedőlésére játszó eszközöket értékesített befektetőknek, majd amikor a nem hozott hasznot, eladta azt más cégeknek. A Goldman ellen tőzsdefelügyeleti eljárást indult, mert a hatóság szerint a pénzintézet milliárdos kárt okozott a befektetőknek.

Ennek a tranzakciónak mind a Moody’s, mind a Standard and Poor’s a legmagasabb minősítést adta előzetesen. Buffet a közfelháborodás ellenére mindvégig azt állította, semmi gond nincs az Abacusszal és nem lehet a céget büntetni azért, mert a befektetők nem értenek egy adott üzletet.

berkshire kongresszus bizottság Buffett válság meghallgatás
Kapcsolódó cikkek