Pénz- és tőkepiac

Kínai sztrájk miatt zuhantak a tőzsdék

Az ázsiai értéktőzsdéket szerdán többnyire a kurzusok csökkenése jellemezte, annak ellenére, hogy a Wall Street-en némi emelkedés ment végébe.

Az árfolyamesést részben az európai adósságválság, részben a Kínában támadt újabb munkaügyi feszültségek táplálták. A Honda jelezte, hogy ismét megbénult kínai termelése, miután két kínai leányánál sztrájkba léptek a dolgozók. Mindez röviddel azután következett be, hogy a japán autógyár megegyezett egyik alkatrészgyártó üzemének alkalmazottaival a béremelésről egy egy hetes sztrájkot követően.

Az AP jelentése szerint egész Ázsiában amiatt aggódnak,hogy az európai fiskális válság a globális gazdaság lassulását idézheti elő, emiatt a befektetők a "taccsvonalon" maradtak.

Még a gazdasági élénkülés Japánban mutatkozó jelei – a gépipari rendelések áprilisban a második egymást követő hónapban nőttek – sem voltak elegendőek a befektetői idegesség enyhítésére. "A befektetők nem tudják túltenni magukat azon aggodalmakon, miszerint a válság még egy ideig eltarthat, és ez lassíthatja az ázsiai régió gazdaságát" - jelezte Kazuhiro Takahashi, a Daiwa SMBC Securities tőkestratégiai elemzője.

Japánban az irányadó Nikkei 225 részvényindex átlaga 137,29 ponttal, azaz 1,4 százalékkal esett. Hasonló indexcsökkenés történt Dél-Koreában, Ausztráliában és Hongkongban is.

sztrájk kereskedés Honda Nikkei befektető ázsiai ázsia piac
Kapcsolódó cikkek