Pénz- és tőkepiac

"Magyarország csatlakozott Európa legproblémásabb tagjaihoz"

Az amerikai tőzsde egy újabb vad és volatilis hetet zárt. A nemrég kezdődött pillangó hatás hulláma pénteken zuhanásra késztette a piacokat. A Dow Jones újra 10 000 pont alá került.

Szerző: Tradenet Global

A hét utolsó napján közölték a májusban létesült új munkahelyek számát. Igaz, hogy az érték növekedést mutatott, de sajnos az elemzők várakozásait meg sem közelítette az adat, így negatív hangulat uralkodott el az adat bejelentése után. Az Európából érkező, pontosabban Magyarország adósságproblémáiról szóló aggasztó hírek csak rontották az állapotot. A bejelentés hatására Magyarország csatlakozott Európa legproblémásabb tagjaihoz Görögország, Spanyolország, Portugália és Olaszország után.
 
Pénteken az összes index árfolyamában zuhanás történt. A Dow Jones 3.16%-ot esett, az S&P 500 3.44% -ot veszített értékéből, míg a Nasdaq composite 3,64%-os zuhanásban állt meg. Az NYSE-n 1.63 milliárd cserélt gazdát.

Mindhárom index még egyértelműen a nagy rally utáni korrekció fázisában tart – ez az első nagyobb korrekciós mozgás 2007 októbere óta, amikor is a lejtmenet megkezdődött és 2009 márciusában elérte legalacsonyabb szintjét. A Dow Jones jelenleg 11%-kal van lejjebb 2010. áprilisi csúcsához képest, az S&P 500 és a NASDAQ esetében ez az érték 12%-ot tesz ki.. E mellett a piac ezen a szinten már drasztikusan túladott, így nagy jelentőséget tulajdonítanak most annak, hogy Magyarország adósságproblémáiról szóló hírek milyen mértékű hatással fognak bírni a piacra. Amennyiben Európa nem szolgál újabb kellemetlen meglepetéssel, akkor az éves minimum (Spy esetében ez 105 pont körül van) megállíthatja a piacokat ebben a hirtelen korrekciós mozgásban.

S&P 500 (SPY)

A medvék vették át az irányítást a pénteki kereskedési nap folyamán. Az árfolyam visszacsorgott egy februári korábbi alj közelébe, ami talán némi támaszul szolgálhat.

Péntekig az index 1%-os emelkedést harcolt ki, de a pénteki nap végére az egész hét termését vissza is adta. 2%-os mínuszban nyitott az árfolyam, amit először megpróbált betölteni, de végül mélyrepülésbe kezdett. Ez így már a negyedik hét, amelyet az index csökkenéssel zárt.

Az index 3,44%-ot csökkent és 1065 ponton zárt..
 
NASDAQ (QQQQ)

Miután tesztelte az árfolyam a 20-as és az 50-es EMA-t, egy piros gyertya alakult ki felső kanóccal. A SPY-al ellentétben a NASDAQ még a 200-as EMA fölött tartózkodik. A közelében van még egy fontos szint (44), ahol még egy utolsó erős küzdelem jöhet létre a bikák és medvék között.
 
Az Apple (AAPL $255.97 -2.72%) hamarosan lelebbenti a fátylat az új iPhone-ról, de az elemzők nem várnak nagy mozgást a részvénytől. A Susquehanna Financial Group megemelte a célárát $300-ról $325-ra.

Az index 3,64%-al 2219 pontra csökkent.
 
Félvezetők ($SOX)

A chip index már kétszer talált támaszt májusban a 200-as EMA-n, ami péntekre elérte a 339,84 pontot. Múlt héten ez az index produkálta a legmeredekebb korrekciót az összes szektor közül, de pénteken visszanyomták az árfolyamát a 20-as é 50-es EMA alá.

A szektor 4,38%-ot csökkent és 348 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

Az index nagyot harcol a 200-as EMA-val. Pénteken az index lecsökkent ezen mozgóátlag alá, ami jelenleg 48,25, viszont még nem törte le a májusi aljat, ami fontos pont lehet a szektor elkövetkezendő időszakában. A szektor egy emelkedő trendben van ha a hosszabb távot nézzük. A mostani mozgásokat nézve viszont könnyen lehet, hogy ez megváltozik.

Pénteken a Goldman Sachs-nál (GS $142.25 1.24%) célár csökkentés volt a Rochdale Securities elemzője által (Dick Bove). Az új célár $180.

A szektor 4,43%-ot csökkent és 47,63-on zárt.

Biotech ($BTK)

Pénteken a Biotech szektor jelentős esést szenvedett el. Az elmúlt hét mozgását az a bullish Dragon Fly gyertyaalakzat határozta meg, melyet május 26-án alakított ki a szektor az EMA200 mozgóátlag 1012-es értékén. Addig, amíg az index ezen érték felett bír maradni, továbbra is fennáll az esély egy erős emelkedésre az elmúlt élesen zuhanó hetek után.

A szektor  3.82%-os eséssel végzett pénteken, 1.044 ponton.


Dow Jones Goldman Sachs spy korrekció BKX Nasdaq SOX árfolyam
Kapcsolódó cikkek