Pénz- és tőkepiac

Mi várható? - Bukdácsolva kapaszkodik az árupiac

A 2006-os szintre gyengülő euró magával rántja az árutőzsdei árfolyamokat Az eurozóna súlyos pénzügyi feltételei azt vetítik előre, hogy göröngyös út vár ránk – áll a Saxo Bank elemzésében.

A bankok a fölösleges likviditásukból nem egymást, hanem inkább az EKB-t hitelezik meg, ami kísértetiesen hasonlít a Lehman Brothers összeomlásához vezető helyzetre. A májusban elszenvedett kiütéses vereség után a nyersanyagok bukdácsolva igyekeznek megkapaszkodni.

Egyedül a földgáz lóg ki a sorból, hiszen piaci árfolyama az elmúlt héten több mint 10 százalékos emelkedés után három hónapos csúcsot ért el. A legfrissebb jelentés szerint a készletek a vártnál kevésbé halmozódtak fel, és erre reagálva az árfolyam 4,54-en áttörte a 200 napos mozgó átlagot
.
Az USA-ban észak-keleten és az ország közepén dúló kánikulában a klímaberendezések működtetése miatt meglódult a gáztüzelésű erőművekben termelt villamos energia iránti kereslet. Emellett árfelhajtó hatása volt annak a kormánykörökből származó hírnek is, hogy a Mexikói-öbölből gázt kitermelni szándékozó cégek a BP olajszennyezési katasztrófája után csak akkor kaphatnak fúrási engedélyt, ha ismét benyújtják a biztonsági és környezetvédelmi előírások teljesítésére vonatkozó terveiket.

Technikai elemzés szerint a 200-napos mozgó átlag 4,54-en történt áttörését követően a támasz 4,50-en található, ami azt jelzi, hogy az árfolyam meglódulhat, és első nekifutásra elérheti akár az 5,05-ös szintet is. Technikai szempontból az első ellenállás 75,80-on található, ami a legutóbbi eladási hullámban elért mélypontnál 38,2 százalékkal magasabb, ezt a 200 napos mozgó átlag követi 76,78-on, majd a 78,50-es árfolyam következik, ami az 50 százalékos visszatesztelésnek felel meg. A pozitív hangulat elutasítását, és a 65 körüli szint elérésére tett újabb kísérletet jelezné viszont az, ha az árfolyam mégis 70 dollár alá esne.

A nyersolaj árának alakulásában a dollárnak még mindig fontos ármeghatározó szerepe van, így amikor az euró árfolyama pénteken 1,21 alá esett, némileg megrendültek az árak, ami azt jelezte, hogy a piac kilépett a pillanatnyilag érvényes tartományból.

Noha az arany piacán a hét a nyereség realizálásának jegyében telt, a fém 50 százalékos visszatesztelés után 1197,5-ön támaszt talált. Ha a piac ennél alacsonyabb szinten zárna, akkor az 1137-en található támasz mellett mélyebb, akár a 1166-os szintet is elérő korrekció sem kizárt. Amíg az Európában dúló adósságkrízisre reagáló kockázati étvágytalanság kitart, addig az arany árfolyamának lesz mire támaszkodnia. Pillanatnyilag viszont még indokoltnak látszik a türelem.

arany technikai elemzés energia Saxo olaj földgáz támasz BP mozgó átlag árupiac
Kapcsolódó cikkek