Pénz- és tőkepiac

Nagybefektetők a partvonalon - Küzdenek a bikák és a medvék

Mostanában az amerikai részvénypiac komoly nehézségekkel néz szembe. Amint egy kicsit jobban megy a befektetőknek, máris visszaesnek.

Szerző: Tradenet Global

Szerdán a piac csak keveset változott zárásra, ami a kereskedés felezővonalát jelenti. Egyszer úgy tűnt, hogy a medvék kezében van a kantár, és a piac mindjárt kútba zuhan, máskor meg a bikák csapatának erőfölénye tűnhetett fel, ahogy a részvények száguldottak. A forgalom viszonylag alacsony maradt, és egy erősebb intézményi befektető pusztán a nagyobb pénzek fölötti kontrollja által bármerre ki tudta volna mozdítani az egyensúlyt. Jelenleg számos nagybefektető várakozik a partvonalon a négyszeres pénteki opciólejáratra.

A szerdai híráradat a vártnál gyengébb ingatlan-adatokkal kezdődött, mely 10% csökkenést mutat a megkezdett építkezések számában. A fogyasztói árindex szintén a vártnál 0.3%-kal alacsonyabb lett. A FedEx (FDX $78.07) jó profitokról számolt be, de nem túl nyerő kilátásokkal. A befektetők a részvényt –6%-os leárazással büntették. Csupán az ipari termelési adatok hoztak pozitív hírt, lendületet adva az emelkedésnek néhány órára – ami aztán a nap végére el is kopott.

Az indexek szerdán szinte alig változtak. A Dow Jones 0.05%-kal zárt 10409 ponton, az S&P500 index 0.05%-kal 1115-ön. A NASDAQ pedig  ugyanott, 2306 ponton zárt. A forgalom 1.7 milliárd volt a NYSE-on.

A British Petroleum részvénye (BP $31.85 +1.43%) még mindig a figyelem középpontjában áll. Az elmúlt két napban úgy tűnik, a piac szinkronba került a cég mozgásával, és megéri megfigyelni a kapcsolatot a papír teljesítménye és a piac hangulata között.

A cég vezérigazgatója tegnap tárgyalt Obama elnökkel, aki szerint a cégnek túl kell élnie az olajkatasztrófa miatti válságát, ám mégis ragaszkodik ahhoz, hogy a cég súlyos pénzbüntetést fizessen az okozott károkért. Mint mondta: „20 milliárd okom van rá, hogy így legyen”, utalva ezzel a cég bejelentésére, hogy 20 milliárd dolláros keretet bocsát rendelkezésre a károk rendezésére. A cég értesítette részvényeseit, hogy az osztalékfizetés szünetel.
 
S&P 500 (SPY)

Bár a piac a megelőző napi záró értéken végzett, a mozgások mégis állhatatosságot mutatnak. A nap fél százalékos réssel indult lefelé, majd a rés bezárult és az árfolyam növekedésbe fordult. A medvék a környéken ólálkodtak, és az emelkedés nagyon törékeny volt. Mint az előző napokban is láthattuk, az irány bármikor megváltozhat.

forgalom alacsony, de a piac felfelé kacsintgat, és ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Tegnap az index pontosan az EMA50 112.31-es értékénél állt meg. Csütörtökön a kereskedés volatilis lehet a pénteki négyszeres opciólejárat miatt is. Jelenleg van egy keddről maradt nyitott rés az árfolyam alatt 109.51-en. A piac hamarosan meglátogathatja ezt az értéket, ha a hanyatlás folytatódna.

Az index -0.05%-kal zárt 1115 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

Az Apple (AAPL) bejelentette, hogy a keddi megjelenés napján 600 ezer iPhone 4-es rendeltek a vásárlók. A jó számok és magas elvárások miatt a +2.91%-ot drágult, a Nasdaq indexet azonban ez nem indította meg.

Az index 0% mozgással zárt 2306 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A félvezetők ágazata továbbra is erős, ezzel belső erőt ad a Nasdaq indexnek. Tegnap a szektor újabb emelkedést produkált, ezzel dicséretes képességet mutatva a mélypont utáni emelkedésre, melynek során 5 nap alatt 15%-ot erősödött.

A szektor 0.44%-ot erősödve 373.09 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bank-index képes volt visszatérni az év eleje óta tartó emelkedő trendbe, az emelkedés szöge azonban az elmúlt két és fél hónapban jelentősen csökkent. A szektor az EMA200 48.24-es értéke fölött kereskedik, és célba vette az EMA50 50.96-os értékét.
Szerdán a lendület megtörni látszott a szektorban, és az index Doji mintával zárt. Ez arra utal, hogy a bikák erejüket vesztették, és beáll az egyensúly.

Az index 0.02% mozgással 49.88 ponton zárt.

Biotechnológia ($BTK)

A biotechnológiai szektor ismét megmutatja értékeit. Az év elején ez volt a legerősebb szektor, 33%-os száguldásával lehagyva a többi ágazatot. Az ágazat nagyjából meg tudott maradni az EMA200 fölött, majd elemelkedett onnan. Az árfolyam pillanatnyilag az EMA50 1097.49-es ellenállási szintjénél tartózkodik.

A szektor 0.92% mozgással 1085 ponton zárt.

 

Dow Jones EMA50 Nasdaq British Petroleum
Kapcsolódó cikkek