Pénz- és tőkepiac

Önkormányzatok: Még van hitel az MFB-nél

A 320 milliárd forint keretösszegből eddig 226 milliárd forint hitelt vettek igénybe az önkormányzatok a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) öt éve tartó önkormányzati infrastruktúra-fejlesztési hitelprogramjának keretében - nyilatkozta a Napi Gazdaság keddi számában Aladics Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese.

A program 2013. december 31-ig szól, és a keretösszeget a beérkezett igények alapján az MFB bővíti, ha szükséges. Aladics Sándor felhívja a figyelmet arra, hogy a hitelprogramból működést nem lehet finanszírozni, alapvető célja az infrastruktúra fejlesztése, a felzárkóztatás elősegítése.

A vezérigazgató-helyettes a hitelprogram előnyei között említette, hogy az európai uniós forrásokhoz előírt saját erőhöz is biztosíthat forrást.

A hitelt beruházási célok esetében háromhavi EURIBOR-t legfeljebb 4, minden más esetben legfeljebb 3 százalékponttal meghaladó kamattal vehetik fel az önkormányzatok. A finanszírozó bankot közbeszerzési eljárásban kell az önkormányzatoknak kiválasztaniuk.

Az MFB jelenleg az EURIBOR-t 1,5-2 százalékponttal meghaladó kamattal nyújtja a hitelt a kereskedelmi bankoknak. A kamatot legfeljebb 200 bázisponttal (legfeljebb két százalékponttal) emelhetik a kereskedelmi bankok.

Az MFB vezérigazgató-helyettesének közlése szerint a verseny miatt az elmúlt öt évben átlagosan az EURIBOR-t 2-2,5 százalékponttal meghaladó kamattal adtak hitelt a bankok.

 

euribor hitel MFB
Kapcsolódó cikkek