Pénz- és tőkepiac

Soros: Szinte biztosan zuhanunk jövőre is

Aligha kerülhető el a jövő évi recesszió Európában - adott hangot nem kifejezetten optimista véleményének Soros György a Cashline tudósítása szerint.

A guru szerint a következő években a gazdasági aktivitás stagnálása, állóvíz várható, amelyek fő okaként a közös európai valutát jelölte meg. Ez ugyanis nem tudja egyensúlyba hozni az eltérő gazdasági profillal rendelkező országokat, és a valutaunióból való kilépés feltételei sem szabályozottak.

A jelenlegi vegyes gazdasági kilátások kapcsán a fiskális megszorítások további csapást mérnek az aktivitásra, amely még nehezebb helyzetbe hozza az országokat. Csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy ezt a víziót, illetve ennek előretörését már korábban is jeleztük, vélhetően egy negatív piaci hangulatban még inkább előtérbe kerülnek majd ezek a forgatókönyvek.

Soros szerint még Németország van a legjobb helyzetben az uniós országok közül, ám a többi állam adósságproblémája és alacsonyabb gazdasági aktivitása szétfeszítheti az egész EU-t. Persze ne feledkezzünk meg arról, hogy Soros valahol mégiscsak egy befektető, és a hasonló kommentárok akár a saját pozícióit is segíthetik - érdemes ezért fenntartásokkal kezelni a nagy tőzsdeguruk vízióit.

 

gazdasági kilátás pozíció Soros befektető válság
Kapcsolódó cikkek