Pénz- és tőkepiac

Zuhanó részvények - A legrosszabb negyedév a Lehman óta

Az ázsiai részvények jegyzése esett az elmúlt 24 órában, és az értékpapírok a legrosszabb teljesítményt nyújtották az idei második negyedévben a Lehman Brothers összeomlása óta.

A befektetők ugyanis kiszálltak a részvényekből és a magas hozamot ígérő valutákból az európai bankok finanszírozása aggodalmainak hatására. Az ázsiai részvények kurzusa csaknem 10 százalékkal csökkent az elmúlt három hónapban, és a papírok jó úton vannak afelé, hogy a legrosszabb teljesítményt nyújtsák 2008 utolsó negyedéve óta, amikor a Lehman összeomlása nyomán az ázsiai részvények jegyzése 23 százalékkal esett - jelenti a Reuters.

Az SK Securities elemzője, Choi Seong-lak azonban úgy látja, a jelentősnek tűnő zuhanás relatív, hiszen májusban erőteljes pluszt könyvelt el a piac. Ugyanakkor a részvénypiacokat továbbra is a ma esedékes, 442 millió eurós banki kifizetés tartja feszültség alatt. A pénzintézeteknek máig kell visszafizetniük ezt a hiteltömeget az Európai Központi Banknak, és félő, hogy ennek nyomán 100 millió eurós finanszírozási hiány keletkezik. Eközben az euró is zuhant és továbbra is a történelmi mélypont közelében mozog a dollárral szemben.

Nem javította a hangulatot az sem, hogy tegnap kiderült: a vártnál jobban csökkent a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek