Pénz- és tőkepiac

A hurrikánok tartják szinten az olaj árát

Az olaj ára Ázsiában szerdán szilárdan tartotta magát hordóként 77,50 dollár közelében, miközben az értéktőzsdék árfolyamemelkedése és az Atlanti óceánon kialakuló vihar ellensúlyozta az amerikai készletekre és a csalódást keltő lakásépítési adatokra vonatkozó vegyes adatokat.

A Reuters jelentése szerint az amerikai nyersolaj ára szeptemberi szállításra 10 centtel mérséklődött és 77,48 dollár volt, helyi idő szerint ma délben. Az ICE Brent olaj ára pedig 14 centtel mérséklődött 76,08 dollárra.

Az amerikai nyersolajkészletek a vártnál kisebb mértékben, 241 ezer barrellel csökkentek a július 16-val zárult héten, az American Petroleum Institute által kedd este közzétett adatok szerint. "Az amerikai olajtermékek iránti kereslet még mindig viszonylag gyenge" - fogalmazott Serene Lim, az ANZ szingapúri székhelyű olajelemzője.

A hírügynökség megjegyzi, hogy az olajárak az utóbbi  több mint hat héten át leragadtak a 71-80 dolláros tartományban, az árfolyamra nyomasztóan hatottak a gyengébb amerikai és kínai makrogazdasági adatok. Ugyanakkor a kurzus szinten tartását segítette, hogy az amerikai Hurrikán Központ a következő két napban 60 százalék esélyt ad arra, hogy hurrikán keletkezik Puerto Rico térségében, a vihar pedig az olajban gazdag Mexikói-öbölt is elérheti. A szakértők arra számítanak, hogy az idei hurrikán szezon lesz a 2005 óta látott legerősebb – abban az évben a Katrina és a Rita hurrikánok megbénították az öbölmenti olajkitermelést.

nyersolajkészlet olajár Mexikói-öböl olaj hurrikán részvénypiac árfolyam
Kapcsolódó cikkek