Pénz- és tőkepiac

A SocGen nem bízik a forinterősödésben: sikertelen IMF-tárgyalások?

A Société Générale ügyfeleinek küldött levelében úgy vélekedik, hogy nem valószínű a forint további erősödése az euróval szemben, és lengyel zlotyihoz képest továbbra is alulteljesít - adta hírül a Bloomberg.

A francai bank pesszimizmusának oka, hogy a SocGen egyre nagyobb esélyt lát arra, hogy a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap tárgyalásai sikertelenek lesznek.

A forint és a zlotyi mai napi teljesítményét nézve ez igaz is, hiszen míg a hazai fizetőszköz mintegy 4,5 tized százalékot gyengült, addig a lengyel valuta csak 2,5-et. A cseh korona és a román lej pedig, ha csak éppen hogy is, de erősödött.

Friss devizapiaci adatok itt

Mint ismeretes, az IMF-EU küldöttség és a magyar kormány közötti tárgyalások egyik lényeges vitapontja a jövő évi költségvetés hiánya. A nemzetközi szervezetek mindenképpen 3 százalék alá szeretnék leszorítani, ám ahogy azt lapunk mai száma is jelezte: ez kemény dió, mert a a Költségvetési Tanács is 200 milliárdos többlethiányt jelez a jövő évre.

A SocGen elemzője szerint valóban nagy a veszély a tárgyalások megszakadására, ami viszont negatívan hatna a befektetők bizalmára.

A forint az elmúlt negyedév legrosszabbul teljesítő valutája volt, ám két hét alatt 3,2 százalékot erősödött.

A lapunknak nyilatkozó elemzők viszont nem látják ennyire sötétnek a forint helyzetét. Ők úgy vélik, amennyiben kitartanak a pozitív folyamatok, úgy őszre az euró ára tartósan 275 forint alá szorulhat, a dollár a 215-ös, míg a svájci frank a 205 forintos szint alatt állapodhat meg.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint ki lehet jelenteni, addig erősödik a hazai fizetőeszköz, amíg emelkedő tendenciát mutat a tengerentúli Dow Jones index. Igaz, azt Suppan is megemlítette, hogy - míg az európai adósságválság is megoldódni látszik - az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos negatív hírek gyengíthetik a forintot.

Az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Árokszállási Zoltán szerint a magyar gazdaság fundamentumai jók, önmagukban is és más uniós tagállamokhoz viszonyítva is. Így az elemző reálisnak tartja a 275 forintos euróárfolyam elérését, akár már napokon belül; de szeptember elejére egészen biztosan ezen a szinten állapodik meg a hazai deviza.

IMF deficit hiány SocGen
Kapcsolódó cikkek