Pénz- és tőkepiac

Átment a stressz-teszten az OTP és az FHB

Az OTP Bank stabilan és magasan az elvárt szint felett teljesített - közölte a legnagyobb magyarországi bank a BÉT honlapján, pénteken. Az FHB Jelzálogbank Nyrt. szintén megfelelt az európai banki teszten.

A kapott paraméterek mentén a legszigorúbb stressz szcenárióban az OTP Csoport Tier 1 rátája 16,2 százalékos szinten állna 2011 végén, ami több mint négyszerese a 4 százalékos szabályozói minimum szintnek.

A stressz-teszt a 2009. évi tényadatokból kiindulva a 2010. és 2011. évekre vonatkozóan három lehetséges forgatókönyv alapján vizsgálta meg a bankok alapvető tőkéjének (Tier 1 capital), illetve alapvető tőkemegfelelési mutatójának (Tier 1 ratio) alakulását. A stressz-teszt paramétereit (így a stressz szcenárióban várható veszteségek mértékét) az Európai Bankfelügyelők Bizottsága (CEBS) az EKB-vel együttműködésben határozta meg.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. is megfelelt az európai banki stressz-teszten.  A bank honlapján pénteken közzétett közlemény szerint a pesszimista forgatókönyv alapján elszenvedett sokk következtében a becsült konszolidált alapvető tőkemegfelelési mutató a 2009. év végi 8,6 százalékhoz képest 2011-re 10,8 százalékra módosulna. Egy szuverén kockázati sokkal kiegészített forgatókönyv további 0,2 bázispont változást jelentene a tőkemegfelelési mutató alakulására, ami így 10,6 százalékot tenne ki 2011 végére. Az előírt szabályozói minimum 4 százalék.

A stressz-teszt eredményei alapján, 6 százalékos alapvető tőkemegfelelési mutatóval számolva, az FHB Jelzálogbanknak egy 73,6 millió eurós puffer áll rendelkezésére az alapvető tőkében - tartalmazza a közlemény. Hozzáteszik, hogy ezt a 6 százalékos küszöböt kifejezetten a stressz-teszt céljaira kellett alkalmazni, és semmiképp sem értelmezhető szabályozói minimumként.

A CEBS által koordinált európai pénzintézeti stressz-tesztet 20 uniós tagállam 91 intézménye végezte el. A cél azt volt, hogy megvizsgálják az európai bankrendszernek a lehetséges jövőbeni sokkokkal szembeni ellenálló képességét.

A stressz-teszt legfontosabb hozadéka, hogy a rendszeresen nyilvánosságra hozott információkon túlmenően egy prudenciális, illetve pénzügyi stabilitási megközelítés jegyében európai szinten egységes módszertan alapján összeállított és koordinált gyakorlat nyomán kaphatnak az érdekelt felek összehasonlítható adatokat a résztvevő bankok tőkeellátottságáról.

A közép-európai idő szerint 18 órakor közzétett eredmények szerint a 91 vizsgált európai bank nagy többsége "ellenállónak" bizonyult, mindössze 7 banknak nem sikerült teljesítenie a követelményeket. A nem megfelelően teljesítők között főként spanyol bankok vannak.

OTP stressz-teszt bankok
Kapcsolódó cikkek