Pénz- és tőkepiac

Hamis a rali - de számíthattunk is rá

A múlt hét végén a Wall Street vezető indexei emelkedésbe kezdtek, és az idei legerősebben emelkedő hetet produkálták, amire a Dow Jones 2009 júliusi 7.3%-os emelkedése óta nem volt példa. A Dow Jones a múlt héten 5.28%-ot, az S&P500 5.41%-ot, a Nasdaq pedig 5.41%-ot erősödött. A nagymértékű emelkedés az idei legrosszabb hetek után következett be, ami további utalás a szélsőséges volatilitásra.

Szerző: Tradenet Global

A bikák feltámadtak, és esélyt sem hagytak a medvéknek. Az optimisták figyelmét azonban fel szeretnénk hívni az alacsony forgalomra, ami figyelmeztető jelzés. A pénteki forgalom 40%-kal volt alacsonyabb az átlagosnál, és hasonlított a szünidei kereskedésre, amikor a piac csak fél napra nyit ki.

Az előző jelentéseinkben kitárgyalt Fej és Vállak (Head & Shoulders) chart alakzatról azt becsültük, hogy az alakzat megbízhatósága csorbul, amennyiben az indexek nem fordulnak emelkedésbe. A minta nyakvonala gyakorlatilag felfelé korrekció nélkül tört le. A kérdés tehát az, hogy a minta érvényes-e.

 

Az ábrán látható, hogy a legutóbb kialakított hasonló minta hogyan esett el. Most még azonban csupán egy felfelé korrekcióról beszélünk egy olyan helyzetben, amikor az indexek túladottak voltak. Csupán a gyenge idegzetű short-eladók és azok a profik izzadhatnak, akik nemcsak hogy nem zárták le a shortjaikat, hanem még emelkedésre is vártak, hogy ráadhassanak a pozícióikra. A gyorsjelentési időszak itt van a nyakunkon, és hogy a minta érvénytelenségét kijelenthessük, az árfolyamnak a jobb váll csúcsa fölé kell emelkednie. Csak ekkor történik meg a short-kirázási helyzet a piacon. Pillanatnyilag tehát egy hamis ralliról beszélünk, amire számíthattunk is - írja a Tradenet heti elemzése.


 
Ezen a héten arra számítunk, hogy a mélypontokról az 1060-1080-as ellenállásokhoz történt felpattanás után az indexnek fel kell dolgoznia az elmúlt két hét éles ármozgásait, míg a jelentési időszak kezdetére várunk. Profitkivétre is számíthatunk azok részéről, akik benne voltak az utolsó száguldásban.

A héten lesz néhány fontos makrogazdasági bejelentés, például a termelői árindex, a fogyasztói árindex, és a kiskereskedelmi forgalmak. A júliusi opciók pénteken járnak le, de a legnagyobb figyelmet a második negyedévi bevételi adatok kapják majd. A jelentéseket szokás szerint az Alcoa (AA) alumínium-óriás kezdi hétfőn a zárás után.

Dow Jones short-eladók Fej és Vállak Nasdaq Alcoa
Kapcsolódó cikkek