Pénz- és tőkepiac

Medvék és bikák kergetőznek az olajpiacon

Az olaj ára szerdán csökkent, majd kissé visszafelé mozdult, miután az amerikai készletek növekedéséről értesültek a kereskedők.

Az amerikai kőlolaj ára szeptemberi szállításra 0,8 százalékkal, 76,88 dollárra esett hordónként, majd 5 centtel drágult és szerdán 77,55 dollárért adták-vették. A Brent ára 11 centtel drágult és 76,24 dollárt ért el.

Kedden az oaljárak még a 79,69 dolláros szintet is megérintették, ami csaknem a legmagasabb szint 12 hét óta. A magas árat a Wall Street kurzusainak emelkedése táplálta, valamint az amerikai vállalatok által bejelentett erőteljes üzleti eredmények.

Ám egy jelentés ezt követően azt mutatta, hogy az amerikai fogyasztók júliusban február óta a legkevésbé voltak bizakodóak a gazdaságot illetően, a stagnálása miatt. Keichi Sano, a tokiói SCM Securities kutatórészlegének vezérigazgatója szerint a "piac hangulata néhány naponként változik, a derűlátást és a borúlátást tükröző hullámok váltják egymást." Ma a medvéknek kedvezett, hogy az American Petroleum Institute közölte: az amerikai nyersolajkészletek a múlt héten 3,1 millió barrellel növekedtek, holott az elemzők 1,6 millió barreles csökkenést prognosztizáltak.

A helyzet egyébként ismét változhat, mivel fél háromkor az Energiaügyi Minisztérium adja ki a készletekkel kapcsolatos adatait. A Reuters által megkérdezett elemzők várakozásai szerint a felmérés a készletek csökkenését mutatja majd, méghozzá az valamint a hazai termelőkapacitás csökkenése miatt. A trend tehát összességében továbbra is a készletek növekedését mutatja. Sano szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy az olaj kitörne a 70-80 dolláros sávból.

nyersolajkészlet olajár olaj Wall Street részvénypiac
Kapcsolódó cikkek