Pénz- és tőkepiac

Olcsóbb az arany

Az arany ára csütörtökön az egymást követő második napon esett Ázsiában, követbe a többi nyersanyag árának csökkenését, a gazdasági növekedés lassulására vonatkozó kilátások hatására.

A rúdarany ára azonnali szállításra 0,3 százalékkal esett és 1 181,30 dollárra mérséklődött unciánként Szingapúrban. Előzőleg Ben Bernanke, a Federal Reserve elnöke úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság kilátása továbbra is "szokatlanul bizonytalan." Liu Mingliang, a Sichuan- székhelyű Chengdu Brilliant Futures Co. elemzője szerint az arany a múlt hónapban "nagyot futott", mivel az európai adósságválság menekülésre késztette a befektetőket, ám az utóbbi hetekben normalizálódott a helyzet – jelenti a Bloomberg.

Pillanatnyilag kevés érv szól az arany vétele és eladása mellett is, ezért a piac más eszközöket követ – vélte az elemző. Tobias Merath, a Credit Suisse Group árupiaci kutatórészlegnek vezetője szerint az aranypiac jelenleg a biztonságra törekvő befektetők nyereségrealizálása és a hosszú távú orientáltságú befektetői kereslet élénkítése között ingadozik.

Ugyanakkor hosszú távon az arany ára ismét nőhet az elemzők szerint. Ha az előrejelzések helyesnek bizonyulnak, jövőre az arany ára a tizenegyedik egymást követő évet zárhatja nyereséggel. A tanulmány 55 piaci elemző és nemesfém-kereskedő véleményét foglalja össze.

 

arany r aranyá rúdarany elemző
Kapcsolódó cikkek