Pénz- és tőkepiac

Saxo: Maradjanak óvatosak a befektetők!

A tőzsdei kereskedelemre és befektetésekre szakosodott Saxo Bank megjelentette 2010 harmadik negyedévi prognózisát, melyben megállapítja, hogy a hitelválság még tart, és hogy a piacok negatívan fognak reagálni az államadósság piacán egyre-másra jelentkező hatalmas egyensúlytalanságokra.

A pénzintézet a részvényárfolyamok csökkenését vetíti előre, mert úgy véli, Kínában gazdasági lassulás valószínűsíthető, a PIIGS országok (Portugália, Olaszország, Írország, Görögország és Spanyolország) hitelpiacain kitartóan ingatag állapotára az Eurozóna kevésbé fizetésképtelen tagjai is válaszolni kényszerülnek, és az állami kiadásokat drákói módon meg fogják kurtítani.

A negyedéves gyorsjelentések várhatóan jelentős nyereségről fognak beszámolni, de inkább a költségek csökkentése, mint a forgalom bővülése miatt. A közeljövőben sem inflációra, sem a bruttó árbevétel növekedésére nem lehet számítani.

"A részvények világában ismét a makrogazdasági témáknak tulajdonítanak nagyobb jelentőséget. A nyereség ismételt visszaesésére nem, az adott szinten való beállására annál inkább számítunk, és bár a vállalatok vélhetően jó eredményei láttán rövid távon megerősödhet a kockázati étvágy, egyszerűen még nem tudtunk a válság által lecsupaszított problémákkal zöldágra vergődni. Emiatt a FOREX piacon is nagy ingadozás várható, ezért a befektetőket óvatosságra kell intenünk" – fogalmazott David KarsbØl, a Saxo Bank vezető közgazdásza.

A hazai befektetési alapok hozamairól friss adatok itt

A Saxo Bank szerint az eurózóna helyzete és ennek a kockázati étágyra gyakorolt hatása továbbra is fontos szempont marad. Ugyanakkor az elemzők meglátása szerint ez a kérdés a többi makrogazdasági témához képest már túlságosan is leköti a piac figyelmét, ezért a következő negyedévben előtérbe kerülhetnek az olyan eddig elhanyagolt szempontok, mint az árudeviza országokat nyomasztó hihetetlen méretű lakáspiaci buborék, a költségvetési megszorítások és az állami szférában az idegen tőke kiváltása, valamint az, hogy Kína és a feltörekvő piacok reményteli növekedési kilátásait már megkérdőjelezik.

Az elemzők arra számítanak, hogy 2010 második felében a részvénypiacokon további akadályok tornyosulnak majd, így a kockázati felár is huzamosabb ideig magasan marad, ami 2011-re és 2012-re nézve lelohasztja a nyereségességi elvárásokat. Ugyanakkor, a várhatóan pozitív meglepetést okozó nyereségességi hírek folytán a részvénypiacokon meg-meglódulhatnak az árfolyamok.

árudeviza piigs kockázat negyedév megszorítás eurózóna befektető részvénypiac
Kapcsolódó cikkek