Pénz- és tőkepiac

A Cititől vehet online bankot a Tesco

A Citigroup értékesíti Egg nevű online bankját takarékossági programja részeként, amelynek célja, hogy csökkentse az alaptevékenységén kívüli üzletágak számát.

A Financial Times szerint akár a spanyol Santander, vagy a brit Tesco is megvásárolhat az Egg online bankot a Citigrouptól. A Nagy-Britanniában üzemelő internetes bankot a Citi három évvel ezelőtt, 575 millió fontért vásárolta meg, és a lap szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy az értékesítés hasznot hoz-e a konszernnek.

Az Egg a Citi Holdings része, amelyet pedig a pénzintézet eladásra jelölt ki, mivel fokozatosan csökkenteni szeretné az alaptevékenységen kívül eső üzletágakat. Eddig 360 milliárd font értékben faragta le a Citi a Holdingshoz tartozó vállalatok és további 460 milliárd fontnyi eszköztől kell még megválnia.

Az Egg egyébként úttörőnek számít, hiszen az 1998-ban a Prudential által elindított netbank az egyik első volt ebben az a szektorban. A lap úgy tudja, hogy a nyár végével kerülhet sor az eladásra és szinte biztos, hogy a cég legnagyobb riválisa, a Virgin Online nem csatlakozik a potenciális vásárlókhoz, mivel állítólag már jelezte, hogy nem érdekli az Egg.

Santander Citigroup Citi Tesco Egg
Kapcsolódó cikkek