Pénz- és tőkepiac

A görögökre haragudhat a nagyot ugró Crédit Agricole

A Crédit Agricole SA, amely fiókjait tekintve Franciaország legnagyobb bankja, jelentős nyereségnövekedést ért el ez év első felében, a görög adósságválság negatív hatása ellenére.

A pénzintézet nettó profitja 849 millió euróra nőtt - közölte bank -, annak ellenére, hogy az Emporiki görög bankrészlegénél 379 millió euró összegű leírást kellett végrehajtania. Egy évvel korábban a nettó profit még 201 millió eurót tett ki, vagyis a Bloomberg által ismertetett második negyedéves eredmény 89 százalékos növekedést jelez. A profit meghaladta az elemzők prognózisait, csakúgy, mint a második negyedévi 5,5 milliárd eurós bevétel.

A Société Générale, amely a Crédit Agricole részvények tartását javasolja, úgy látja, hogy a befektetési szektorban jó híreket közölt a cég, ugyanakkor ez még mindig nem ellensúlyozza kellően a kereskedelmi banki üzletág veszteségét.

Franciaországon kívül a kereskedelmi banki üzletág a tavalyi 51 millió euróhoz képest az idei második negyedévben 643 millió eurót veszített. Jean-Paul Chifflet, aki márciusban vette át a pénzintézet vezérigazgatói posztját, igyekszik csökkenti az elsősorban a görög fiókoktól eredő veszteségeket. A Crédit Agricole részvényeinek árfolyama 20 százalékot csökkent idén, vagyis alulmúlta a piaci értéket tekintve legnagyobb francia bank, a BNP Paribas 12 százalékos mínuszát is.

profit bevétel Görögország Crédit Agricole kereskedelmi bank elemző
Kapcsolódó cikkek