Pénz- és tőkepiac

Idén a jelenlegi szinten maradhat a jegybanki alapkamat a K&H szerint

„Az MNB inflációs jelentése irányt mutat az alapkamat várható alakulását tekintve. A gyengélkedő forint és az időjárás miatt emelkedő élelmiszerárak ellenére alig nőttek az inflációs előrejelzések, ami pozitívnak tekinthető a gyenge hazai gazdasági növekedés és belső fogyasztás mellett. Ez pedig azt jelenti, hogy egyelőre nem indokolt a jegybanki alapkamat jelenlegi, 5,25%-os szintjének emelése” – mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Mérföldkőnek tekinthető az MNB előrejelzése, miszerint csak kis mértékben, 3,5%-ra módosította felfelé a jövő évi inflációs előrejelzést. A jegybankelnök szerint ez nem jelent komoly kockázatot, és a gyenge belső kereslet miatt lassú hatására az végül alacsonyabb lehet. Így az idei év végéig, de akár hosszú távon is maradhat a jelenlegi szintje” – mondta el a szakember.

„Kivételt ez alól az jelenthet, ha az elkövetkezendő hónapokban a forint árfolyama jelentősen, akár a 2009 elején tapasztalt rekord szintekre gyengülne. Ebben az esetben természetesen Magyarország pénzügyi stabilitása érdekében szükség lehet kamatemelésre, ahogy ezt az elmúlt években már sajnos többször megtapasztalhattuk” – mondta el Horváth.

alapkamat Horváth István K and Alapkezelő
Kapcsolódó cikkek