Pénz- és tőkepiac

Lakáshitel: inkább a 20 év "szigorítottat" szeretjük

Ma már ugyan megfontoltabbak vagyunk pénzügyeinket illetően, mint két évvel ezelőtt, a növekvő tudatosság ellenére azonban mégsem a józan ész mentén cselekszünk: hosszú időre eladósodunk, több évtizedes kötöttségeket veszünk a nyakunkba – legalábbis ez derül ki a BellResearch elemzéséből.

Egy lakáshitel kiválasztásakor ma a legfontosabb szempont a futamidő alatt változatlan törlesztőrészlet – mutat rá a BellResearch kutatás. Nem mindegy azonban, hogy ez a negatív „havi fix” milyen időtávon terheli meg a családi kasszát.

A kutatás eredményei szerint lakáshitelt 15-25 évre vennénk fel, de ezen intervallumon belül is a 20 év a leginkább preferált (15 pont a hasznossági skálán); a 15 évnél rövidebb, illetve a 25 évnél hosszabb adósságot pedig egyértelműen elutasítják a megkérdezettek.

A magyarázat a tudatos döntés és az igények, elvárások kettősségében rejlik: visszafogott lehetőségek párosulnak magas igényekkel, vagyis a lehető legdrágább, finanszírozhatónak vélt ingatlant kívánjuk megvásárolni -- elemzi a gyakorlatot Harsányi Gábor. Hajlandóak vagyunk tehát „beáldozni” a nyugalmunkból öt évet azért, hogy jobb minőségű, árú, fekvésű, méretű lakást vásárolhassunk meg.

A hitelfelvétel során tehát próbálunk addig nyújtózni, amíg a takarónk ér, de nem vesszük észre, hogy a lábunkat néha vissza kell húzni egy kicsit. Vagyis a döntésünk tudatos, de az ésszerűségnek ellentmondva ítéljük magunkat 20 év szigorítottra.

lakáshitel hitel BellResearch hitelfelvétel
Kapcsolódó cikkek