Pénz- és tőkepiac

Már Merkel is támadja a rasszista jegybankárt

Angela Merkel is csatlakozott azokhoz, akik élesen bírálják a Bundesbank igazgatótanácsának egyik tagját rasszista, és kirekesztő véleménye miatt. Thilo Sarrazin a közelmúltban könyvet jelentetett meg a bevándorlási kérdésről.

Thilo Sarrazin ma megjelenő könyvében azt állítja, hogy Németország a muszlim bevándorlók miatt hanyatlik, emellett úgy véli, hogy a zsidók közös génnel rendelkeznek. A Spiegel tudósítása szerint a német sajtó többsége támadta a jegybank vezető tagját, és a kritikusokhoz csatlakozott Angela Merkel kancellár is, aki az ARD-nek úgy nyilatkozott: Sarrazin szóhasználata elfogadhatatlan, és megnyilvánulásai megnehezítik a kérdés megvitatását.

A lap szemlézi a német sajtót, amely legnagyobbrészt elítélően nyilatkozik a volt tartományi pénzügyminiszterről, és jelenlegi jegybankárról, akik kirekesztőnek, rasszistának nevez. A Financial Times Deutschland arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad ilyen veszélyes általánosításokat elfogadni, míg a Die Tageszeitung megjegyzi, hogy Sarrazin nem csak kulturális harcról beszél, de genetikai alapon igyekszik magyarázni a konfliktusokat. Ugyanakkor a Die Welt szerint Sarrazinnak számos kérdésben igaza van az agresszív alsó osztályok kapcsán. A lap emellett hozzáteszi, hogy a fatalizmus rossz tanácsadó, ezért nem szabadna ezekről a kérdésekről ilyen technokrata fogalmakat használva beszélni.

zsidó Sarrazin Merkel jegybankár muszlim
Kapcsolódó cikkek