BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már nem lesznek sokkal olcsóbbak a forintkölcsönök

Alaposan leszűkültek a lehetőségei azoknak, akik lakáshitel felvételét tervezik, hiszen a deviza alapú konstrukciók hivatalosan is eltűntek a kínálatból. Ennek megfelelően csak a támogatott, vagy a piaci feltételű forintkölcsönök jelentik a választékot.

E hónap közepére – a vonatkozó jogszabály hatályba lépése nyomán - hivatalosan is eltűntek a bankok kínálatából a deviza alapú lakáshitelek, így az új kölcsön felvételét tervező lakossági ügyfelek már csak a támogatott, vagy piaci alapú forinthitelekben gondolkodhatnak.

A hitelkínálat szűkülése persze egyrészt nem jött váratlanul, másrészt drasztikus változásokat nem hoz a piacon, hiszen a hitelintézetek az elmúlt hónapokban már maguk is a hazai devizában denominált kölcsönök irányába igyekeztek terelni az ügyfeleiket.

Az euró alapú ingatlanhitelek teljes eltűnése – a svájci frank jelentősége már gyakorlatilag a válság kitörése óta a töredékére esett – ugyanakkor egyáltalán nem jön jól a kamatokra érzékeny, és ezzel együtt az árfolyamkockázatot vállalni hajlandó ügyfeleknek. Az euró alapú kölcsönök ugyanis, ha nem is sokkal, de még mindig olcsóbbnak számítottak a forinthiteleknél, ráadásul a jelenlegi eurókurzushoz képest sokkal magasabbra – hacsak rendkívüli események nem történnek – remélhetően nem kell számítani.

Az állami támogatás mellett elérhető forinthitelek pedig – amelyek szintén kedvező kamat mellett érhetők el – tényleg csak egy szűk kör számára jelentenek valós alternatívát, hiszen az igényléshez egy sor feltételt teljesíteni kell.

A gyakorlatilag egyedüli választásként megmaradt piaci alapú forint lakáshitelek ára pedig várhatóan nem csökken tovább. Bár az elmúlt időszak jegybanki kamatcsökkentései, és a viszonylagos piaci nyugalom nyomán a forint lakáshitelek jegybank által kalkulált átlagkamatlába a júniusig tartó fél év alatt hozzávetőlegesen másfél százalékponttal, 8,5 százalék környékére esett, ez a folyamat az irányadó ráta hosszú ideje tartó változatlansága nyomán vélhetően megakad majd.

A lakáshitel-piacon komoly érdekeltségekkel bíró bankok mindenesetre különféle akciókkal igyekeznek még vonzóbbá tenni az immár magukra maradt forinthiteleiket. A CIB Bank például a három éves kamatperiódus mellett kínált CIB Fix lakáshitelénél átvállalja az ügyféltől az értékbecslési díjat, illetve, amennyiben a kliens jövedelmének a bankhoz történő utalásáról rendelkezik, a folyósítási jutalékból is megtakaríthat 50 százalékot.

Díjelengedési akciót tart érvényben jelzáloghiteleinél az FHB is. Az értékbecslési díjat a folyósítással párhuzamosan ott is visszatérítik, illetve most az ügyfél két tulajdoni lap kikérésének árát, illetve a folyósítási jutalékot is megspórolhatja a banknál.

Az OTP Bankot választó ügyfeleknek a még érvényes akciós feltételek szerint szintén az értékbecslési díjjal nem kell kalkulálniuk, és a közjegyzői díj sem őket terheli, emellett, amennyiben a gyors elbírálással járó, Standard Plusz szolgáltatást igényli az ügyfél, azt most az ezért felszámított díj nélkül is megteheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.