Pénz- és tőkepiac

Segítség a devizahiteleseknek - Rosszul járnak a bankok

Évente tízezer forintos nagyságrendben segíthetne a devizahitelben eladósodottakon, ha a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) javaslata alapján törvénymódosítás születne arról, hogy a bankoknak középárfolyamon kell kalkulálniuk a törlesztőrészleteket.

Évente tízezer forintos nagyságrendben segíthetne a devizahitelben eladósodottakon, ha a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) javaslata alapján törvénymódosítás születne arról, hogy a bankoknak középárfolyamon kell kalkulálniuk a törlesztőrészleteket. Igaz, az még nem egyértelmű, hogy a hitelintézet saját deviza-középárfolyamát vagy a Magyar Nemzeti Bank által számított deviza-középárfolyamot kellene-e alkalmazni. Egyelőre két szektorbeli szereplő csatlakozott a kezdeményezéshez, korábban az UniCredit Bank Hungary jelezte egyetértését, a napokban pedig az MKB Bank közölte, hogy hajlandó átállni, de csak bizonyos feltételekkel.

A forint pillanatnyi árfolyamát itt megtekintheti!

A PSZÁF előzetes kalkulációi szerint több százmillió vagy akár egymilliárd forintos pluszbevételtől eshetnek el a nagyobb bankok, ha a javaslat a hitelintézeti törvény módosítása nyomán kötelezővé válik – jegyezte meg lapunk kérdésére Binder István, a PSZÁF szóvivője. Mint hozzátette, ez az árfolyam-számítási résből származó különbözet meg nem szolgált, kockázatvállalás nélküli nyereség a hitelintézetek számára. Egyes banki vélemények azonban már most azt hangsúlyozzák, hogy a bankadó mellett a devizaközépárfolyam-számítás kötelezővé tétele túlzott terhet róna a pénzintézetekre.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

hitelek középárfolyam devizahitelek
Kapcsolódó cikkek