Pénz- és tőkepiac

Szinte befagytak a bankrészvények

Hétfőn folytatódott az egyesülések és felvásárlások okozta aktivitás, ami optimista hangulatba emelte a piacot – ahhoz azonban nem öntött annyi magabiztosságot a piacba, hogy ez kitartson a zárásig. A Wall Street pirosban végzett, melyet főként a technológiai szektor húzott le.

Szerző: Tradenet Global

A bikák abban reménykedtek, hogy a pénteki zárás előtti technikai korrekció, az 1065 pontról történt felpattanás az S&P 500 indexen majd magasabb árakhoz vezet a következő héten. Azonban a kedvező hangulat nagyon gyorsan elillant, és a medvék vették át az irányítást, ami továbbra is a lelassult nyári hangulatban zajlott. A vásárlók továbbra is vonakodnak a piacra lépni. Most főként a kormány tőkepiaci részvétele aggasztja őket, valamint a kongresszusi törvényhozók becsületességének és igazságosságának hiánya. Emellett jelen van a félelem, hogy a V alakú gazdasági kilábalás helyett szembe kell néznünk a kettős második hullámával.

A piac hétfőn veszített értékéből. A Dow Jones –0.38%-kal 10174 pontra, az S&P500 index –0.4%-kal 1067 pontra, a NASDAQ pedig -0.92%-kal 2160 pontra hanyatlott. A New York-i forgalma mindössze 0.864 milliárd volt, ami alátámasztja az aktivitás hiányát, mely ezt a bolond időszakot jellemzi.

Egy szokásos napon a használt ingatlanok értékesítési adatára a befektetőknek fel kellett volna figyelniük. Most azonban mindenki strandol, és ez megnehezíti az ítélkezést. Nehéz eldönteni, melyik adat bír fontossággal, ha ilyen alacsonyak a forgalmak. Sok kereskedő aggódik a Wall Street-et szeptemberben és októberben körüllengő rossz hangulat miatt, mely gyorsan közeledik. E két hónap statisztikailag a legrosszabb hónapjai az évnek.
 
S&P 500 (SPY)

Nyitáskor az egyesülések és felvásárlások piacának pezsgése emelte a hangulatot és a részvényeket, de a technikai ellenállások a piacot a semleges zónába vetették vissza. Innentől a piac zárásig hanyatlott. A május 6-i nagy letörés óta az árfolyamok egy világos ártartományban mozognak. Az S&P 500 az 1040-1130 pontos sávban ingadozik. A szeptember lendületet fog adni egy újabb mozgáshoz. Mind a bikáknak, mind a medvéknek jó okuk van arra, hogy igazuknak hangot adjanak és irányukba lökjék a piacot. A végső csata hamarosan befejeződik és az egyik fél győztesként lép ki belőle.

A piac pénteki hanyatlásával tesztelte az 1065-ös szintet, és rögtön fel is pattant, kiradírozva ezzel a korai hanyatlást. A bikáknak nem túl sok terük van a hibázásra. A július 20-i 1057 pontos szint alá törés valószínűleg megnyitja az utat az 1040-es szint megtámadásához, így leporolhatjuk a Fej és Vállak mintázat megerősítésének kérdését. Ez az alakzat közel egy évig fejlődött a heti charton, és medvés eseményeket vetít előre.

A kereskedési forgalmak alacsonyak maradtak. A kereskedők is inkább csökkentik kockázati kitettségüket míg ki nem derül, melyik lesz a nyerő oldal. Nehéz lenne közeli kiváltó okot megnevezni, ami pozitívan befolyásolhatja a befektetők véleményét a piacról. A negatív okoknak viszont hosszú listája gyűlt össze az elmúlt hónapokban, amik mind-mind kiszúrhatják a piac alatt mesterségesen felállított létrát a következő hetekben. Mindezek miatt a nagyon óvatos kockázatkezelést lehet az okos megközelítés. Mint tudjuk, néha a legjobb támadás a védekezés, és a legjobb védekezés a támadás. Ez esetben legbölcsebb kiszállni a játékból, és a partvonalon várni az erőviszonyok alakulását.

Amíg a 107 pontos szint le nem törik és a 105.80-as terület sikeresen ellenáll a támadásoknak, a részvényeknek van esélyük egy pozitív momentum kibontakoztatására. Ha ezek a szintek elesnek, az nagy eladói öntést eredményezhet. Az óvatosság a bátorság legfontosabb oldala.

Az index –0.4% eséssel zárt 1067 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq bikáinak utolsó reménye az EMA200 lehet. Augusztusban eddig ez a szint jól megtartotta az árfolyamot, és nem engedte alá csúszni. A 44.88 pont fölött maradás tehát a július elseje óta emelkedő trend záloga. Az index szűk sávban kereskedik, az EMA20 és EMA50 ellenállási szintként működött az elmúlt napokban 45.55 pontnál.

Az index –0.92% mozgással zárt 2160 ponton.
 
Félvezetők ($SOX)

A chipszektor rossz hangulatú és sikertelen napot élt meg, ami nem tudott elegendő korrekciót létrehozni, hogy a shortra eladókat visszatartotta volna, netán elbizonytalaníthatta volna a medvéket.

Az index továbbra is távol van a 200 napos hosszú távú mozgóátlagtól. A legközelebbi támasz a hónap mélypontján, 319 pontnál található, és egy ennél jóval gyengébb szintben is bízhatunk az éves mélypont 310-es értékén. Ezen a héten meglátjuk, hogy van-e elég ereje az indexnek korrigálni az EMA200 indikátor 343.29-es értéke felé.

A szektor -1.25% hanyatlással 323.78 ponton zárt.
 
Bankok ($BKX)

A bankrészvények a múlt héten szinte befagytak, de mostanra kimozdulni látszanak a különösen szűk tartományból. Tegnap az index folytatta lassú hanyatlását, és megközelítette a az éves mélypontot, ahol várhatóak az ellentétes áramlatok, melyek felszínre törve megemelik az árfolyamot.

Az index –0.6% gyengüléssel 44.55 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A július eleje óta emelkedő trendvonal még érvényben van, és további lehetséges emelkedést vetít előre. Az 1050 pont alá hanyatlás ismét aggodalmakat kelt a mostani felfelé korrekció életképességével kapcsolatban. Az indexet az EMA200 1035 pontos értéke támogatja.
A július 20-án az EMA200-on kirajzolt és általunk is követett Dragon Fly gyertya továbbra is szerepet játszik az ágazat emelésében.

A szektor -0.66%-os mozgással 1065 ponton zárt.

medvék Dow Jones bikák kereskedés spy kitettség ingatlan tradenet Nasdaq kockázatkezelés forgalom
Kapcsolódó cikkek