Pénz- és tőkepiac

A gazdasági növekedés lehet a bankadó ára

Visszaveti a régiós, így a magyar hitelintézetek aktivitását is a lassú növekedés

Hitelezés. A vártnál rosszabb gazdasági növekedési kilátások miatt továbbra is alacsony szinten mozoghat a régiós bankok üzleti aktivitása – állapítja meg a Raiffeisen Zentralbank (RZB) most megjelent tanulmánya. Ez felhívja a figyelmet: az európai tőkemozgás fő összetevője a nyugati országokban gyűjtött tőke kelet-európai kihelyezése.

A lehetséges nehézségek közül kiemeli, hogy a Magyarországon gyengülő forint mellett jelentős a svájci frankban nyilvántartott hitelek állománya, valamint azt is, hogy Magyarországon, Ausztriában és Lengyelországban új, a pénzügyi szektort terhelő adók bevezetése várható. Az RZB megállapításaival összhangban állnak a pénzügyi felügyelet legfrissebb, a hazai bankok működésére vonatkozó statisztikái is. Ezek szerint üzemméretük tovább csökkent júliusban, ami elsősorban hitelezési tevékenységük szűkülésével magyarázható.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kormányzat nyomás bankok bankadó
Kapcsolódó cikkek