Pénz- és tőkepiac

A német bankok szerint túl sokba kerül a szigor

A Német Bankok Szövetségi Egyesülése (BdB) a Bázel III szabályrendszer bevezetésével kapcsolatban arra figyelmeztetnek, hogy az új, szigorúbb szabályok hatalmas plusz költséget jelentenek a pénzintézeteknek.

A Bázeli Bizottság holnap tárgyal a bankokra vonatkozó új szabályokról, amelyeket Bázel III névvel illet a szektor. A BdB a találkozó előtt arra figyelmeztet: a túl szigorú szabályok aránytalan terheket rónának a pénzintézetekre, és ezáltal akadályoznák a kilábalást is. A szövetség számításai szerint a tervezett szabályok összesen akár plusz 105 millió eurós tőkeigényt vonnak maguk után a bankok részéről.

"Aki túl messzire megy, az kockára teszi a gazdaság felépülését, és a munkaerőpiacon tapasztalt pozitív fejleményeket – olvasható Hans-Joachim Massenbergnek, a bankszövetség elnökhelyettesének nyilatkozatában, amelyet a The Wall Street Journal idéz. Franz-Christoph Zeitler, a Bundesbank bankfelügyeletének vezetője a Frankfurter Allgemeine Zeintungnak nyilatkozva úgy fogalmazott: minél nagyobb egy pénzintézet, annál hosszabb időt kell hagyni számára a szabályok bevezetésére, hogy ne érje sokk a szektort.

A német bankfelügyelet felelősei is részt vesznek a holnapi tárgyaláson, bár a német jegybank, és az ország pénzügyi felügyelete, a BaFin nem írta alá júliusban az új szabályozás alapjaira vonatkozó dokumentumot. Ezzel Németország az egyetlen ország, amely már előzetesen nemtetszését fejezte ki a tervekkel kapcsolatban.

Bundesbank Bafin bázeli bizottság Bázel III bankfelügyelet
Kapcsolódó cikkek