Több mint tizenhárom éves csúcsot döntött meg az arabica kávé ára a New York-i árutőzsdén. Az elemzők szerint az árfolyam a közeljövőben elérheti akár a kétdolláros lélektani határt is, ám középtávon csökkenésre számítanak. A Bloomberg szerint az emelkedés oka az, hogy a befektetők arra spekuláltak: a kereslet nagyobb lesz, mint a kínálat.
Heitner Tamás, a Solar Capital elemzője a rekordot a rendkívül esős időjárással magyarázza, ez nemcsak a termésmennyiségnek árt, hanem fennakadásokat okozhat a raktározásban és a szállítmányozásban egyaránt. „Ha megvizsgáljuk az árfolyamot és csak a fundamentális tényezőket vesszük figyelembe, akkor elsősorban a dél-amerikai és a brazil kávéügynökség időjárási jelentéseit érdemes figyelni” – mondta az elemző a Világgazdaságnak.
Az elmúlt évben a kávé ára 54 százalékot emelkedett, ennek hátterében az általános elemzői vélemények szerint a tartalékok csökkenése és a dél-amerikai termények sérülése áll. Ugyanakkor a Nemzetközi Kávészervezet szerint – a brazil kormányzat előrejelzéseivel összhangban – az idén jó termésre lehet számítani: a legnagyobb kávétermelőnek számító Brazília 20 százalékkal több kávébabot szüretelhet, mint 2009-ben, míg a kolumbiai termés a tavalyinál 25 százalékkal lehet nagyobb. Amennyiben valóban nő a kínálat, úgy beigazolódhatnak a középtávra vonatkozó, árfolyamcsökkenést prognosztizáló szakértői várakozások.
A kávé árának növekedésével összhangban a New York-i tőzsdén a decemberi szállítású kakaó árfolyama is nőtt: félszázalékos emelkedéssel elérte a 2,74 dollárt. A kakaó ára az év elején érte el csúcspontját, majd augusztus végén éves mélypontra zuhant.
„Korábban az elefántcsontparti belső politikai feszültségek és a térségben tapasztalt rossz időjárási körülmények felfelé hajtották az árakat, az elmúlt néhány hónapban azonban rendeződtek a folyamatok, és a betakarítás is megkezdődött” – kommentálta Heitner Tamás. Hozzátette: az idei termés-előrejelzés – ami a tavalyi mennyiségnél jóval magasabb – a kakaóbab árfolyamában középtávon további csökkenést valószínűsít.
Mindezekkel ellentétben az októberi szállítású nyerscukor ára csekély, alig 0,3 százalékos csökkenést mutat, ez azzal magyarázható, hogy Brazíliában a száraz időjárás, Pakisztánban pedig az árvíz miatt módosultak a termésre vonatkozó előrejelzések, és ez óvatosságra sarkallja a befektetőket.
A cukor árfolyama 30 éves csúcsról indult mélyrepülésbe februárban: a lejtmenet június végéig tartott, ezalatt az ár 30-ról egészen 14 centig süllyedt. A Solar Capital elemzői konszenzusa szerint azonban az árfolyam középtávon mérsékelt növekedésbe kezdett.
Heitner Tamás ugyanakkor hangsúlyozta: az árupiaci árfolyammozgások egyáltalán nem befolyásolják a kávé, a kakaó és a cukor iránti hazai keresletet. VG