Pénz- és tőkepiac

Felcsuti: A frankhiteleseken csak az összefogás segíthet

A svájci frankban eladósodottak helyzetén csak az érintettek összefogásával lehet javítani, amelyhez a kormány, a bankok és maguk az adósok aktív együttműködésére és erőfeszítésére van szükség - mondta Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója a Népszava pénteki számában megjelent interjúban.

"Minden egyéb megközelítés, így a kormány napvilágot látott nyolcpontos javaslata is inkább politikai, kommunikációs vagy technikai jellegű, és mint ilyen, nem jelenti a probléma érdemi megoldását" - jegyezte meg.

A bankvezér szerint rossz üzenet mindaz, amit a mostani és az előző kormány is tett a svájci frankban eladósodottak ügyében. Mint mondta, ebből ugyanis sokan azt a következtetést vonhatják le, hogy nem kell fizetni a részleteket. Ez önmagában megkérdőjelezheti az egyik legfontosabb alapelvet, hogy a szerződéseket be kell tartani.

Felcsuti Péter az interjúban azt mondta: ugyancsak negatív következménnyel járhat a jelzáloghiteleknél a kilakoltatási moratórium fenntartása. "Azzal együtt, hogy mindenki tisztában van az ilyen esetek szomorú társadalmi következményeivel, nem elfogadható, hogy ilyen mértékben válik kérdésessé egy piacgazdasági instrumentum, a jelzálog felhasználásának a lehetősége a hitelezők számára" - mondta.

    A bankvezér szerint ugyan minden alapja megvan annak, hogy most a bankokat is terherviselésre szólítsák fel, a kormány által kivetett rendkívüli bankadó – összehasonlítva a hasonlókkal Európában – valóban nagyon magas. Jelentős mértékben érinti a
bankok eredményességét, és rontja a bankok hitelezési hajlandóságát, illetve megdrágítja a pénzügyi szolgáltatásokat, legfőképpen a hiteleket.

    Felcsuti Péter szerint a hivatkozás is téves és igazságtalan is, hiszen a magyarországi bankok nem kaptak a válság idején állami segítséget, azaz nem lehet arra hivatkozni, hogy az annak ellentételezése lenne. A magyar bankadót egyszerűen azért határozta el az új kormány (hasonlóan az elődjéhez, hiszen már korábban is
volt rendkívüli bankadó, csak sokkal kisebb), hogy betömje a költségvetésben keletkezett lyukakat. "A legnagyobb hibája a
magyar bankadónak, hogy a rövid távú előnyökért hosszú távú áldozatot, illetve költséget vállal" - jegyezte meg.

    A bankvezér szerint a kétéves pénzügyi válság rövid időn belül nem fog megismétlődni. Recesszióra, azaz elhúzódó stagnálásra vagy nagyon lassú növekedésre azonban számítani lehet.

hitelek Raiffeisen Felcsuti Péter frankhitelek
Kapcsolódó cikkek