Pénz- és tőkepiac

Pihenés a kitörés után

Az amerikai részvénypiac a keddi kereskedési napon vegyes képet mutatott, ám alig mozdult el előző napi záró értékéhez képest. A befektetők elsődlegesen a délutáni kamatbejelentésre reagáltak. Ahogy az várható is volt, a Fed változatlanul hagyta a 0-0.25%-os sávban lebegtetett alapkamatot. A bejelentés hatására berezgett a piac, de nem mozdult el számottevően.


Szerző: Tradenet Global

Ezt a hírt megelőzte néhány rossznak is nevezhető adat: a és az sem szolgált túl jó hírekkel, ráadásul egy olyan pletyka is megjelent, mely szerint több bank is csalás útján jutott pénzhez a nagy összegű bankmentő csomagból (TARP).

Tegnap Kína vágott vissza Obama elnök előző napi beszédére, melyben tulajdonképpen a mi tegnapi megjegyzésünket vágta vissza az Egyesült Államoknak: vagyis törődjenek a saját dolgukkal, hiszen ők is manipulálják a maguk piacait. Kína szerint a egyensúlytalansága a globális gazdasági válság miatt állt elő.

A Dow Jones +0.07%-kal 10 761 pontra erősödött. Az S&P500 index viszont -0.26%-kal 1139 pontra, a NASDAQ pedig -0.28%-kal 2349 pontra gyengült. A New York-i forgalma kevéssel egymilliárd alatt maradt.

A TEVA gyógyszergyártó elvesztette a jogi csatározást indiai riválisával, a Ranbaxy-val szemben. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Felügyelet (FDA) úgy határozott, hogy India legnagyobb gyógyszergyára kizárólagos jogot szerez az Eisai japán gyógyszergyár Alzheimer-kór elleni általános gyógyszerének forgalmazására a következő hat hónapra. Emellett a szervezet elutasította a TEVA beadványát, hogy az Eisai termékének saját verzióját gyárthassa. A TEVA részvénye 2% emelkedéssel reagált a hírre - írja a Tradenet napi jelentése.

 
S&P 500 (SPY)

Az index egész álló nap csak tévelygett, és záró értéke sem mozdult el számottevően. A hétfői erős száguldás után a tegnapi nap a profitkivétről szólt.

Az index végre kitörte az oldalazó kereskedési sávot, melybe június eleje óta szorult.

Két lehetőség áll előttünk. A kitörés érvénytelennek bizonyulhat, és ahogy július elején is tette, visszatérhet a frissen elhagyott sávba. A másik lehetőség az, hogy az index magasabbra tör és bizonyítja a kitörés érvényességét, és újabb emelkedő pályába kezd, ami hónapokig is eltarthat.

Az index -0.26% mozgással zárt 1140 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ kissé felfelé korrigált, medvés gyertyával zárva a napot.

Mostanra az index túlerőltetettnek tűnik, és a további növekedés előtt korrekcióra lenne szükség. Az ETF 49 pontos területe tűnik a következő ellenállási szintnek.

Az index -0.28% mozgással zárt 2349 ponton.

Félvezetők ($SOX)

Az index elérte az EMA50 indikátor 335-ös értékét. A hétfői erőteljes száguldás ellenére ez az ágazat lemaradt a piactól, és eddig nem volt képes látványos kitörésre.

A szektor -0.25% mozgással 335.29 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

Miután a bankszektor beleütközött a 48 pontos ellenállási szintbe, kedden alacsonyabbra került. Amennyiben az ágazat erőteljesen kitöri a 48 pontos szintet, valószínűleg kijelenthetjük, hogy a csökkenő trend véget ért, és ismét magasabb elvárásokkal nézhetünk az ágazatra.

Az ágazat tegnapi rossz teljesítménye annak a pletykának is köszönhető, mely szerint néhány bank, csalás útján részesült a legutóbbi bankmentő csomag dollár-százmilliárdjaiból.

Az index -1.42% mozgással 47.22 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

Az index kitörte az április óta rá jellemző kereskedési sávot, és 1130 pont fölött kapaszkodott meg. Az index jó formában van, hogy folytassa emelkedését, a következő céltartomány az 1180-1200 pont környéki ellenállási szint.

A szektor -0.56% mozgással 1163 ponton zárt.

Bankmentő csomag Dow Jones Teva Fed Ranbaxy Nasdaq TARP
Kapcsolódó cikkek