Pénz- és tőkepiac

8 ezer milliárd forintot kaphatnak a brit bankok

A New Economics Foundation (NEF) nevű független közgazdász szervezet szerint akár 25 milliárd fontra is szükség lehet a brit bankok életben tartására.

A válság következtében több brit pénzintézetet csak az állami tőkeinjekció menthetett meg a bedőléstől, így az RBS és a Lloyds immár részben állami tulajdonban van, a Barclays és az HSBC pedig a jegybank kedvező kamatozású hitelét használta fel segítségként. A brit bankoknak 2012-ig 185 milliárd fontot kell visszafizetniük a Bank of Englandnek, miközben 287 milliárd fontnyi illikvid eszközzel rendelkeznek – idézi a Reuters.

Emellett a cégekre további nyomást helyez a Bázel III szabályrendszer, amely szigorúbb tőkemegfelelési követelményeket ír elő, és ezáltal fokozza a pénzügyi nehézségeket. A NEF felmérése szerint ezért az ország bankjaiba akár további 25 milliárd fontot (csaknem 8 ezer milliárd forint) is beönthet London. Mindezt cáfolta a kabinet, George Osbourne pénzügyminiszter határozottan állította, hogy a bankoknak nincs szükségük további anyagi támogatásra.

HSBC bedől tőkeinjekció Bank RBS Lloyds brit
Kapcsolódó cikkek