Pénz- és tőkepiac

Akár drágulhat is a kötelező járműbiztosítás

Idén minden korábbinál több járműtulajdonos számolja ki kötelező biztosításának tarifáját, mint az előző években, ám a biztosítót váltók száma valószínűleg nem nő tovább – vélik a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének szakértői.

Szerintük ugyanis az utóbbi években a növekvő számú váltások során a biztosítottak olyan jelentős megtakarításokat értek el, amelyek már érdemben nem fokozhatóak tovább. Ezért érdemi díjcsökkenésre nem számítanak, sőt még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az átlagdíjak emelkednek.

A szövetség számításai szerint az autósok mintegy 25-30 százalék kerülhet más kategóriába amiatt, hogy személyautóknál a motor tárfogata helyett annak teljesítménye, haszonjárműveknél azok tömege alapján határozzák meg a tarifáját. Az ügyfelek tizedénél fordulhat elő, hogy a forgalmi engedélyben hibásan szerepel az autó teljesítménye, ami problémákat okozhat az ügyintézés során. A szervezet vezetői azonban úgy vélik, hogy senki sem jár rosszul a kategóriaváltással. Az érintettek ugyanis várhatóan az új kategóriában találnak a régi biztosításukhoz hasonló feltételű lehetőséget.

Azok, akik az idei évben kötöttek kötelező biztosítást, ne mondják fel biztosításukat, mert számukra csak a jövő évben jön el váltás évfordulója – figyelmeztetnek a szervezet vezetői. Közülük akik a kampány során mégis új szerződét kötnek, azok új szerződése érvénytelen lesz, a régi pedig a díj nem fizetése miatt megszűnik. Ha eközben az autós kárt okoz, akkor az új szabályok értelmében 1,5 millió forintos többletdíjat is fizethet.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

gépjárművek kötelező drágulás FBAMSZ biztosítás kgfb
Kapcsolódó cikkek