Pénz- és tőkepiac

"Bárcsak kaszinóznának a bankok"

Mervyn King, a Bank of England elnöke az Egyesült Államokban mondott beszédében bírálta a nagy bankokat, amiért "abszurd" mértékben vállalnak kockázatokat.

Szerinte csak idő kérdése volt az a jelenség, hogy a bankok rövid távú adósságokra támaszkodtak azért, hogy 2008-ban kielégíthessék finanszírozási igényeiket. King úgy véli, a bankok a jövőben arra kényszerülnek majd, hogy jobban támaszkodjanak a saját tőkéjükre a kockázatos tevékenységeik finanszírozására.

Az új nemzetközi pénzügyi szabályok máris megemelték valamennyi az előírt tőketartalékokat. Ám a legnagyobb bankokra vonatkozó szigorúbb szabályokról még ezután kell megegyezni. A brit jegybank vezetője a Guardian tudósítása szerint arra figyelmeztetett, hogy a reform megvalósítása akár évtizedeket vehet igénybe. Emellett King az Economist által rendezett konferencián arra is figyelmeztetett, hogy a Bázel III pénzügyi csomag önmagában nem elegendő arra, hogy a jövőben elkerülhető legyen egy újabb, az adófizetők által finanszírozott bankmentő csomag.

"Bárcsak kaszinóznának a bankok, akkor talán jobban számítanák ki a kockázatokat. Sajnos a világ ennél bonyolultabb" – fogalmazott King.

kockázat Bank of England king kaszinó Bázel III jegybank
Kapcsolódó cikkek