Pénz- és tőkepiac

Kapaszkodik és csúszik is a dollár

A dollár tartotta magát kedden az ázsiai kereskedelemben az euróhoz képest, ám némileg vesztett a jenhez képest mért erejéből.

Az euró a múlt héten nyolchavi csúcsot ért el, 1,4030 dolláros jegyzéssel, ám kereskedők szerint automatikus eladási utasítások hatására elkezdett gyengülni 1,38-35 dolláros szintre. Végül 1,3870 dolláros szinten zárt az euró.

A dollár jegyzése hétfőn rövid időre 81,37 jenes szintre csökkent, ami 15 évi mélypontot jelent. Az egyik japán bank alkusza szerint a dollárt vélhetően 81,50-83,00 jenes tartományban adják-veszik a G-20-ak októberben Dél-Koreában tartandó pénzügyminiszteri értekezlete előtt. A piac továbbra is óvatos a japán jegybank intervencióját illetően.

Yunosuke Ikeda, a Nomura elemzője úgy látja, hogy egyre nehezebb a dollárral short pozíciókat kiépíteni, ugyanakkor ha a Fed kamatdöntéssel kapcsolatos jegyzőkönyvében kevésbé hangsúlyozza a mennyiségi könnyítés további könnyítését, akkor a Reuters tudósítása szerint akár meg is fordulhat a trend a dollárt illetően.

A Cashline szerint az elmúlt hetekben már sokan készpénznek vették a Fed pénznyomtatásának felpörgését, az utóbbi napokban azonban olyan víziók láttak napvilágot a nagy amerikai bankházak részéről, amelyek a pletykákban szereplő 1000 milliárd dolláros programnál kisebb volument emlegetnek. Ebben a kérdésben pedig a novemberi Fed-ülés előtt a legfontosabb kapaszkodót a ma este megjelenő dokumentum jelentheti.

cashline Nomura dollár jen Fed short jegyzés árfolyma euró
Kapcsolódó cikkek