Pénz- és tőkepiac

"A sáskák visszatérnek" - Pörögnek a befektetési alapok

Az Egyesült Államokban és Európában bevezetett szigorúbb szabályozás vélhetően nem fékezi meg az "árnyékbanki életet", és a fedezeti alapok által kezelt vagyon globálisan újabb csúcsmagasságot érhet el a jövő évben - írja a bécsi Die Presse.

Az osztrák lap "Hedgefundok - A sáskák visszatérnek" című cikke szerint a pénzügyi válság idején holtnak hitték, ám manapság dicsőséges feltámadásukat ünneplik a fedezeti alapok (hedge fund). Tekintettel a megtakarítások utáni alacsony kamatokra és a volatilisebb részvénypiacokra, elsősorban a pénzügyileg erős befektetők fordulnak más befektetési formák felé, annak ellenére, hogy ezek még kockázatosabbak lehetnek.

Az alapok által kezelt értéke már a jövő évben globálisan újabb rekordot érhet el. Mára elérhető távolságba került, hogy a szektor eléri a 2007-es boom évben regisztrált 1,87 billió dolláros rekord értéket. Ezen kívül a közel-keleti és kelet-európai államok és magánszemélyek részéről jelentkező növekvő befektetési igény valószínűleg lendületet ad a keresletnek.

Cedric Spahr, a Credit Suisse alternatív befektetésekben illetékes vezető elemzője abból indul ki, hogy a kezelt vagyon értéke évente 8-10 százalékkal nő, a pénzek beáramlásának és a jó teljesítménynek köszönhetően. Sőt, Yariv Itah, a Casey Quirk amerikai befektetési tanácsadó azzal számol, hogy ez az érték 2013-ig 3 billió dollárt is elérhet.

tőke kockázatos fedezeti alap befektető elemző hedge fund
Kapcsolódó cikkek