Pénz- és tőkepiac

Buffett is tud hibázni?

A Berkshire Hathaway profitját a harmadik negyedévben a derivatív papírok csökkentették és ezzel ellensúlyozták a közelmúltban megvásárolt vasút hasznát.

Warren Buffett befektetési cége sokat fektetett nagyobb tőzsdeindexekhez kötött származékos ügyletekbe, mivel a milliárdos befektető szerint ezek hosszú lejáratuknak köszönhetően kifizetődőek. Ugyanakkor a harmadik negyedévben a papírok 700 millió dolláros veszteséget generáltak, szemben a tavalyi azonos időszakban elért 220 millió dolláros profittal.

A Berkshire 2,99 milliárd dolláros nettó profitról számolt be a tavalyi 3,24 milliárd dollárhoz képest. A befektetési veszteségeket és nyereségeket nem tekintve az üzemi eredmény viszont 2,06 milliárd dollárról 2,79 milliárd dollárra emelkedett.  A részvényenkénti eredmény fél dollárral a Thomson Reuters elemzői konszenzusa alatt marad. A hírügynökség szerint a befektetőket meghökkentette az eredmény, annak ellenére, hogy a mínuszt nem tekintik drámainak.

Az összképhez hozzájárul az is, hogy Buffett elsősorban részvényeket vásárol és nem igen kedveli a derivatívákat, a hagyományos felvásárlások terén pedig a jelek szerint továbbra is jó döntéseket hoz. Ezt mutatja, hogy a közelmúltban megszerzett Burlington Santa Fe vasúttársaság dinamikusan javít eredményein, a feldolgozóiparból érkező, egyre szaporodó szállítási feladatoknak köszönhetően. Buffett a társaság felvásárlásakor úgy fogalmazott: ezzel minden zsetont feltett az amerikai gazdaság jövőjére.

derivatíva negyedév profit Berkshire Hathaway származékos Warren Buffett
Kapcsolódó cikkek