Pénz- és tőkepiac

Ezt kell szemmel tartani a jövő héten

A jövő héten ismét a makroadatoké lesz a főszerep a Wall Streeten, miután lassan már elfogynak a vállalati eredménybeszámolók.

A befektetők nagy érdeklődéssel várják Barack Obama és kongresszusi vezetők csütörtöki megbeszélését, amelyen a gazdaságpolitikai irányvonal, egyebek mellett az adócsökkentés lesz napirenden. A félidős választásokon a képviselőházban többséget szerzett republikánusok hangsúlyozták: támogatni fogják azoknak az adókedvezményeknek a változatlan formában való meghosszabbítását, amelyek még a Bush-kormányzat idején léptek életbe, és amelyek 2010 végén járnak le. A demokraták csak részlegesen hosszabbítanák meg a kedvezményrendszert: egy kereső esetén az első 200 ezer dollárra, családoknál 250 ezer dollárra vonatkozó összeget hagynák meg.

Elemzők úgy látják, hogy ha nem hosszabbítanak meg teljes egészében minden adókedvezményt, akkor az az amerikai 0,75 százalékát "viheti el".

    További iránymutatást várhatnak a befektetők az amerikai gazdaság állapotára nézve a héten napvilágra kerülő feldolgozóipari adatokból, konjunktúramutatókból, a kiskereskedelem, valamint a termelői és a fogyasztói alakulását jelző adatokból.

    Pénteken visszaléptek a vezető amerikai tőzsdeindexek, és ezzel folytatódott a már lassan egy hete tartó esés. A vezető indexek 0,8-1,2 százalékkal kerültek lejjebb, de nem csak a részvények zuhantak, jelentősen estek a nyersanyagok árai is. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,80 százalékos csökkenéssel 11.192,58 ponton volt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,46 százalékkal 2.518,21 pontra gyengült. Az S&P 500-as mutató 1,18 százalékkal 1.199,21 pontra esett.

Egyesült Államok makroadatok tőzsde részvényárfolyamok értékpapírok
Kapcsolódó cikkek