Pénz- és tőkepiac

Stabilitás: a pénztári számla magántulajdon - államosítás Matolcsy kijelentése

A Stabilitás ismét nyílt államosítási kísérletről beszél. Indul a harc a pénztártagokért.

Hárommillió magyar állampolgár átlagosan 968 ezer forintos nyugdíjcélú megtakarításának nyílt államosítását jelenti Matolcsy Györgynek az a kijelentése, amely szerint „a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer megszűnik, a három pillérből, kettő, az állami és az önkéntes marad”.

A Stabilitás Pénztárszövetség felhívja a pénztártagok figyelmét: az egyéni számlán felhalmozott nyugdíjcélú megtakarítások magántulajdont képeznek, ahhoz az állam csak abban az esetben férhet hozzá, ha a tag önként visszalép az állami tb-rendszerbe.

Októberben Orbán Viktor jelezte ugyanezt, amikor a brüsszeli csúcstalálkozón arról beszélt, hogy Magyarország a hárompilléres nyugdíjrendszerből visszalép a kétpilléres rendszerbe.

"Nincs semmi kétségem afelől, hogy olyan tömeges visszalépések lesznek az első pillérbe, ami a másik pillér működését teljesen értelmetlenné teszi, és csak idő, méghozzá nagyon rövid idő kérdése, hogy az ki is kerüljön a rendszerből." - mondta akkor Orbán.

A Stabilitás már akkor is nyílt államosítási kísérletnek nevezte a kormányfő kijelentését, mondván a magántulajdont az alkotmány garantálja. Azóta viszont a kormánytöbbség elvonta az Alkotmánybíróság azon jogát, hogy olyan adókat érintő törvényeket vizsgáljon, amelyek a magántulajdon sérelmét okozhatják.

A Stabilitás egyébként most indította el felvilágosító-kampányát, amelynek része a maradok.com weboldal is. Itt a pénztárszövetség ígérete szerint minden információt, felvilágosítást megtudhat az érdeklődő. A pénztárak összehangolt telvíziós reklámspotokkal is erősítik a kampányt, azaz elindult a kommunikációs harc is a pénztártagokért.

tb-rendszer államosítás magánnyugdíj Matolcsy György nyugdíj
Kapcsolódó cikkek