Pénz- és tőkepiac

Térnyerésben a takarékok

Jelentősen növelték súlyukat a pénzügyi közvetítő rendszerben a hazai szövetkezeti hitelintézetek. Ezt jól szemlélteti, hogy míg a takarékszövetkezeti szektor céges hitelállománya az első fél évben 15,1 százalékkal növekedett, addig a bankoké 6,5 százalékkal csökkent.

A takarékszövetkezetek pozíciói pedig tovább javulhatnak a közeljövőben. Varga Antal, a takarékok 90 százalékát tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője lapunkkal közölte: várhatóan már az idén megállapodnak a kormánnyal egy jelentős hitelkeretről, valamint arról, hogy előnyben részesüljenek állami és önkormányzati szerepvállalás terén. Ennek eredményeként – tette hozzá – reményeik szerint tíz év alatt két-háromszorosára nőhet a szövetkezeti hitelintézetek részesedése a pénzügyi szolgáltatások piacán.

A takarékszövetkezetek az elmúlt időszakban elsősorban a kis- és középvállalatok és az önkormányzatok körében tudták bővíteni ügyfélkörüket: különösen jelentős részesedést szereztek a Széchenyi-kártyához és a gazdakártyához kapcsolódó szolgáltatásokban. Nem elhanyagolható az sem, hogy sok olyan ügyfél pártolt át hozzájuk, amelyik nem kapott hitelt azoktól a kereskedelmi bankoktól, amelyekkel kapcsolatban állt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

takarékok hitelállomány takarékszövetkezet OTSZ
Kapcsolódó cikkek