Pénz- és tőkepiac

A fedezeti alap maga az ördög? - Titkolózott az EU

A jövőben Dublintól Tallinnig szigorúbb büntetéssel kell számolniuk azoknak a fedezeti alap-kezelőknek, tőzsdei kereskedőknek és bankmenedzsereknek, akik vétenek az uniós szabályok ellen.

Ezt Michel Barnier, az Európai Bizottság belpiaci biztosa jelentette ki a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva. Barnier szerint a pénzügyi szolgáltatások piacán észlelt magas kriminalitást szankciókkal és pénzbírságokkal kell leküzdeni. A jogsértéseket a jövőben mind büntetőjogilag, mind pedig polgárjogilag üldözni kell.

A biztos valamennyi EU országban minimális büntetési mércét akar bevezetni a pénzintézetekre érvényes üzleti szabályok megszegése esetén. "Ha egy bank nem tartja magát a pénzügyi szolgáltatók részére érvényes európai szabályokhoz, akkor a kereskedőknek és a menedzsmentnek a jövőben számolnia kell azzal, hogy a jogsértéseket szigorúan büntetik, függetlenül attól, hogy ezek mely országban történnek" - mondta Barnier.

A biztos szerint a bírságolást azonos kritériumok szerint kell bevezetni minden tagállamban azért, hogy a verseny feltételei uniós szinten egyezzenek. Ellenkező esetben ugyanis az egyes országok lakosai nem részesülnek egyforma jogvédelemben, ez pedig diszkreditálja a pénzügyi szektort. A Süddeutsche Zeitung példaként említi a Goldman Sachs esetét: a bankot a brit hatóságok 17,5 millió euróra bírságolták a befektetők számára fontos információ eltitkolása miatt. Ugyanez a jogsértés Litvániában 150 ezer eurós bírságot jelentett volna. Az EU-ban jelenleg csak tizennégy pénzügyi hatóság publikálja rendszeresen az eljárásaira vonatkozó adatokat, Barnier az érintett vállalatoknak február közepéig ad időt arra, hogy megjegyzéseket tegyenek a javaslatokhoz, a konkrét jogi szöveget pedig 2012-ben alakíthatják ki.

Barnier bejelentésének időzítése érdekes, hiszen a Telegraph beszámolója szerint az Európai Bizottság az utolsó pillanatig halogatta annak a jelentésnek a közlését, amely szerint a CDS nem rontott jelentősen Görögország adósság-helyzetén, vagyis az alapkezelők nem hozhatóak hírbe Athén pénzügyi manőverei kapcsán. A lap szerint az a tény, hogy a Bizottság csak a sajtó nyomására hozta nyilvánosságra a jelentést, azt tükrözi a piac felé, hogy az EU "hivatalból utálja" a fedezeti alapokat, ezt mutatja, hogy Michel Barnier-nak a szektor "megtisztításával" kapcsolatos véleményét Nicolas Sarkozy és Angela Merkel is támogatja.

Barnier fedezeti alap szankció bírság Görögország büntetés hedge fund
Kapcsolódó cikkek