Pénz- és tőkepiac

A német "mentsvárat" is elérte a hisztéria

A mentőövnek tekintett német államkötvények hozama is hét hónapos csúcsra emelkedett, miközben a befektetők egy fokozódó aggodalommal figyelik az európai adósságválság eszkalálódását.

A tíz éves futamidejű német állampapírok hozamfelára hét hónap után most először lépte át a 3 százalékos szintet, részben az eurózónával kapcsolatos aggodalmak hatására.

Németország és Franciaország jelenleg azért lobbizik az EU-ban, hogy a következő héten tartandó uniós csúcstalálkozón elfogadják azt a jogszabályt, amely alapján az adósságban úszó tagállamok szabályosan csődöt jelenthetnek. Ha a terv megvalósul, a piaci kötvénytulajdonosok esetenként meghatározott módon osztoznának a veszteségeken.

A Bund hozama a novemberi 2,4 százalékról emelkedett 3 százalék fölé, miközben az eurózóna gyengébb tagállamainak (Olaszország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Írország) államkötvényhozamai szintén megugrottak.

A Eurointelligence pénzügyi szaklap szerint a jelenség teljes egészében az adósságválságnak tudható be, illetve annak a ténynek, hogy Németország is jelentős mértékben kitett az EU-nak. Szerdán nem talált gazdára a Berlinben felkínált, 4 milliárd euró értékű állampapír, a Reuters által megkérdezett elemzők szerint a kötvénypiacon alacsony likviditás és erős volatilitás tapasztalható.


 

hozamfelár hozam német államkötvény eurózóna adósságválság
Kapcsolódó cikkek