Pénz- és tőkepiac

Az euró erősödik, de a svájci frank így is betonba döngöli

Az euró immár a második egymást követő napon erősödött annak hatására, hogy az Európai Unió vezetői megegyeztek egy olyan mechanizmus létrehozásáról, amelynek célja a jövőbeni adósságsokkok megfékezése.

Az euró reggel 1,3316 dolláros szintre erősödött Londonban, a tegnapi New York-i 1,3244 dolláros szintről, az emelkedés 0,2 százalékot tett ki. A közös európai deviza ezen a héten a japán jennel szemben is erősödött, 0,6 százalékkal. A jelentősebb valuták között a svájci frank volt a legnagyobb nyertes, amelynek értéke a dollárral szemben 0,8 százalékkal, az euróval szemben pedig 0,2 százalékkal emelkedett.

Ugyanakkor az euró ismét negatív rekordot döntött a frankkal szemben, a legújabb mélypontja 1,2732 frank volt, közép-európai idő szerint reggel nyolc óra előtt az ázsiai piacokon.

Mint arról beszámoltunk, megszületett a megállapodás az euró stabilitását biztosítani hivatott állandó mechanizmus felállításáról a brüsszeli EU-csúcson. Úgy tűnik, a tagországok vezetői az elmúlt hetekben már lejátszották a hagyományosan a csúcsra időzített csatájukat, így viszonylag hamar, már a csütörtök esti közös vacsorán megegyeztek. Az állandó alap 2013-tól – az ideiglenes mentőövnek szánt mechanizmus lejárta után – kezdheti meg működését.

Ehhez elengedhetetlen az alapszerződés módosítása. A vezetők reményei szerint 2013-ra mind a 27 tagországban sikerül ratifikálni a módosítást, amelyet igyekeztek úgy megfogalmazni, hogy – okulva például az ír vagy francia elutasításokból, arról semmiképpen se kelljen népszavazást tartani a tagországokban.

Az Európai Központi Bank ezzel párhuzamosan 5 milliárd euróval 10,76 milliárd euróra növelte a tőkéjét.

Ugyanakkor a Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint továbbra is strukturális gondokkal küzd az eurózóna. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy nem számíthat saját országának támogatására az eurózóna kisegítésével kapcsolatban, ezért sem Németország, sem Franciaország nem hajlik arra, hogy lépéseket tegyen ebben az irányban. Manabu Tamarum a Baring Asset Management szenior elemzője úgy véli, hogy az 1,3 dolláros szint alá eshet az euró.

 

deviza alapszerződés EU svájci frank euró ratifikál árfolyam
Kapcsolódó cikkek