Pénz- és tőkepiac

Egy kémkedési per felboríthatja a tőzsdecápák világát

A Goldman Sachs pert indított egy volt alkalmazottja ellen, mert az állítja, a korábban programozóként dolgozó munkatársa üzleti titkokat lopott el tőle.

Szergej Alejnyikov a Goldman Sachs elektronikus kereskedési részlegén dolgozott programozóként és később – a pénzintézet állítása szerint – üzleti titkokat lopott el, hogy ezzel kedvezzen egy másik pénzintézetnek, amely munkát ajánlott neki. A Goldman ezért beperelte a programozót, aki viszont állítja: igaz ugyan, hogy magához vett bizonyos adatokat, de ez nem számít üzleti titoknak, mivel nyílt forráskódú programról van szó.

A Forbes szerint a per bepillantást engedhet a Wall Street leghírhedtebb "erőművének", a Goldman Sachsnek a működésébe, de ami ennél is érdekesebb: megmutathatja, hol a határt az üzleti titkok világában ma, amikor a szabadon hozzáférhető szoftver egyre nagyobb teret nyer az üzleti világban is.

A Goldman Sachs még 1999-ben vásárolta meg 531 millió dollárért azt a programot, amellyel az elektronikus kereskedést bonyolítja. Ebben a szektorban ezredmásodpercek alatt hajtanak végre tranzakciókat automatizált rendszerek segítségével.

Egy jó algoritmus dollármilliárdokat érhet, hiszen a hipergyors tőzsdei kereskedelemben vérre menő verseny zajlik a leggyorsabb és legjobb rendszerért. Ebből a célból alkalmazta a Goldman többek között Alejnyikovot is, aki évi 400 ezer dolláros fizetésért fejlesztette a kereskedési rendszert. Ő pedig – akárcsak más programozók – felhasznált nyílt forráskódú szoftvereket, mivel ezek bevetésével könnyebb a rendszerek átalakítása.

A lapnak nyilatkozó, üzleti titkokkal foglalkozó jogászok szerint a Goldman számára megnehezíti majd a bizonyítást az a tény, hogy nyílt forráskódú szoftvert használnak a programozók, mivel így nehezebb igazolni, hogy az adott adat valóban a pénzintézeté. Az ügy jelentősége hatalmas, hiszen ha Alejnyikov győz, azzal olyan folyamatot indíthat el, amely bebizonyíthatja, hogy a Goldman állítólagos üzleti titkai valójában nem is titkok.

 

Goldman Sachs üzleti titok programozó elektronikus kereskedelem kém
Kapcsolódó cikkek