Pénz- és tőkepiac

Fordult a kocka a devizapiacon

A dollár gyengült hétfőn az euróval szemben, miközben az ázsiai részvények tartották a nyereségüket annak ellenére, hogy Kína emelte a kamatlábat, csökkentve az amerikai valuta menedékhely szerepét.

Az eurót 1,3164 dollárral jegyezték Londonban reggel a múlt heti 1,3122 dollárral szemben. A dollárindex pedig, amely a dollár jegyzését követi nyomon az Egyesült Államok hat jelentős kereskedelmi partnerének valutájával, köztük az euróval, a jennel és a fonttal szemben, 0,3 százalékkal esett 80,223 százalékpontra. 

A kínai jegybank karácsonykor 25 ponttal megemelte az egyéves és a betétek utáni kamatokat, ami már a második ilyen lépés volt október közepe óta. A kínai irányadó hitelkamat 5,81 százalékra emelkedett.

Tomohiro Nishida, a Chuo Mitsui Trust and Banking elemzője a Bloombergnek úgy nyilatkozott: a hosszú távú amerikai gazdasági kilátások felemelik az államkötvények hozamfelárait, a dollár pedig gyengélkedni fog mindaddig, amíg a döntéshozók nem kezdenek az exit stratégia vitatásához. Jelenleg tehát a – korábbi trenddel ellentétesen – a dollár gyengül az euróval szemben.

hozamfelár dollár kamatemelés euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek