Pénz- és tőkepiac

Már biztos: Lecsapnak a bankárokra

Az európai banki felügyeleti hatóságok bizottsága (CEBS) megerősítette, hogy szigorú korlátozásokat léptet életbe a banki bónuszok terén.

A CEBS által bejelentett új irányelvek értelmében a bónuszoknak mindössze 20-30 százalékát lehet majd kifizetni előlegként készpénzben. Ezek a szabályok sokkalta szigorúbbak, mint amelyekről a G20-ak állapodtak meg, ezért a szektor egy része attól tart, hogy a bankok a kevésbé szigorúan szabályozott területekre települnek át.

A brit bankszövetség a BBC szerint az új irányelveket "drámai" változásnak minősítette, ami mélyreható változást idézhet elő a londoni City bónuszkultúrájában. A múltban a sztár teljesítők ugyanis nagy összegű kifizetésekről tudtak megállapodni azzal, hogy kilátásba helyezték: távoznak és egy rivális bank részére dolgoznak majd.

A bankoknak január elsejével kell megvalósítaniuk az új szabályokat, ami azt jelenti, hogy a folyó évre szóló bónuszok kifizetése januárban-februárban történik meg. A bónuszra vonatkozó korlátozások az európai bankok teljes állományát érintik. A szabályok nem vonatkoznak majd Svájcra, amely nem része az európai gazdasági térségnek.

A CEBS egyúttal közzétette a nemzeti pénzügyi felügyeleteknek szánt iránymutatását is. A szervezet azt javasolja, hogy a bankoknál állítsanak fel független bérezési bizottságokat, a bónuszok maximális szintjét pedig az alapbér százalékában határozzák meg. Emellett a javaslat szerint a prémiumok 40-60 százalékát három-öt év alatt fizetnék ki a tervek szerint, az összeg felét pedig készpénz helyett részvényekben osztanák szét.

pénzügyi felügyelet Bank bónusz CEBS
Kapcsolódó cikkek