Pénz- és tőkepiac

Olaj, réz, szója - Mibe fektessük a pénzünket jövőre?

A feltörekvő részvény- és árupiacok lehetnek a jövő év legjobb befektetései – mondják a szakértők. Ennek egyik oka, hogy az amerikai állampapírpiacok az elmúlt években nagyon sok tőkét vonzottak, jövőre azonban a várhatóan gyorsuló gazdaság és a növekvő infláció miatt nőhet a hozamuk és csökkenhet a vonzerejük.

A hazai állampapírokkal kapcsolatban is borúsak a kilátások. A magánnyugdíjpénztárak felszámolása, az eurózónában kialakult adósságválság és a kilátásba helyezett leminősítések miatt nőhet a piacon a volatilitás, így a befektetőknek az állampapírpiacon egyelőre a kivárást tanácsolják a szakértők. „Újabban már a rövid kötvényalapunkat is csak egyévesnél hosszabb időtávra ajánljuk” – mondja Gáti László, az OTP Alapkezelő értékesítési és marketingigazgatója. Az emelkedő állampapírhozamok ugyanakkor vonzóbbá tehetik a lakossági befektetők körében kedvelt garantált alapokat. Minél magasabbak az állampapír-piaci hozamok, a befektetett tőke annál nagyobb részét fordíthatják opciók vagy más eszközök vásárlására az alapkezelők, így a tőke- és hozamvédett alapok hozama megnőhet.

Az extrahozamot valószínűleg nem az itteni részvénypiacon keresik majd a szakemberek. „A hazai részvénypiac alulteljesítő lehet jövőre a többi régiós tőzsdével szemben” – mondja Pálfi György, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő részvényportfólió-kezelője. Az Aegonnál a térségben Csehország a kedvenc, de a lengyel részvényektől is jobb teljesítmény várható, mint a magyaroktól. Az alapvető fundamentumokkal persze Magyarországon sincs gond – mondja Pálfi –, az országkockázat viszont emelkedett az utóbbi hónapokban, emiatt a kormány további intézkedései nagyobb hatással lehetnek a részvények árfolyamára. A régión túl az orosz és dél-amerikai piac lehet különösen vonzó jövőre, ezek a tőzsdék ugyanis rendszerint a nyersanyagárakkal együtt emelkednek, utóbbiaknál pedig jövőre tovább folytatódhat az idei második fél évben felgyorsult rali.

Az árupiacokon azok az eszközök lehetnek a jövő év nyertesei, amelyekből Kína ellátottsága a legrosszabb – állítja a Bloomberg a Goldman Sachs elemzésére hivatkozva. Így 2011-ben a legjobb a kőolaj, a réz, a gyapot, a szójabab és a platina lehet. Jövőre a Goldman szerint 18 százalékot emelkedhetnek a nyersanyagárak, a legerőteljesebben – 28 százalékkal – a nemesfémek drágulhatnak. A legnagyobb rali az ezüstnél várható. Ez a nemesfém már az idén is mintegy 75 százalékot drágult, s jövőre további 37 százalékkal nőhet az ára, tehát a mostani, unciánkénti 30 dollárról 40 dollárra emelkedhet. Az autókatalizátorokban használt palládium is nyerő befektetés lehet, ennél 18 százalékos áremelkedés várható. Az arany diadalmenete is folytatódhat 2011-ben, a jelenleg valamivel 1400 dollár alatti unciánkénti áron forgó nemesfém ára jövőre 1700 dollárig nőhet. A sárga színű nemesfém nem ipari alapanyag, népszerűségét várhatóan annak köszönheti majd, hogy véd az ellen, és az állampapírokhoz hasonlóan biztonságos menedékként tekintenek rá a befektetők.

Ami az ipari fémeket illeti, a Barclays Capitalnél a rézfelhasználás növekedésére számítanak, de a legjobban teljesítő eszköz nem ez lesz, hanem a cink, amelynek jövőre több mint 20 százalékkal nőhet az ára. A hazai szakemberek is hisznek az ipari fémekben. „A kereslet együtt mozog a gazdaság növekedésével. Ha Kínában hosszú távon 6-7 százalékos marad évente a bővülése, az fenntartja az erős keresletet az ipari fémek iránt” – mondja Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő üzletfejlesztési szakértője. Az alapkezelő egyik favoritja a kínálati szűkösségek hajtotta réz. Ez azonban mostanában viszonylag drága, így várható, hogy egyre többször helyettesítik majd alumíniummal, így az eddig alulteljesítő könnyűfém ára is emelkedésnek indulhat.

Szintén komoly drágulás várhat egyes mezőgazdasági termékekre – mondja Hosszú. A feltörekvő országokban ugyanis egyre több fehérjét fogyasztanak, ami növeli a keresletet a húsok és a takarmányok iránt is.

A Bloomberg által megkérdezett szakértők véleménye is egybecseng ezzel, akik százalékosan két számjegyű áremelkedést várnak a búza és a kukorica piacán is. A kőolajnál viszont az OTP Alapkezelőnél nem számítanak további nagymértékű áremelkedésre, a fekete arany piacán ugyanis a kereslet és a kínálat egyensúlyban van, a kitermelés a jelenleginél nagyobb kereslet kielégítésére is képes, így jövőre is 90–100 dollár között maradhat az energiahordozó hordónkénti ára. 

tippek infláció mezőgazdaság drágulás befektetés nyersanyagok
Kapcsolódó cikkek