Pénz- és tőkepiac

Zuhanás - Minden kiömlött hordó olaj után fizethet a BP

Több mint mínusz 3 százalékos zuhanásnak indultak a Bp Plc részvényei, miután az amerikai kormány beperelte a vállalatot a környezetvédelmi törvények megsértése miatt – jelenti a Cashline.

Komoly bizonytalanságot okoz, hogy kereset nem jelöl meg pontos kártérítési összeget, azaz nem tudni pontosan, hogy milyen hatással lesz a vállalatra a per esetleges elvesztése. A Clean Water Act törvény szerint minimum 1,1 de akár 4,3 dollár kártérítés is követelhető minden egyes hordó után.

A tavaszi katasztrófa óta megközelítőleg 4,9 millió hordó olaj szennyezte be a Mexikói-öböl vizét és partjait, azaz a per végén a bíróság 5,4 – 21,1 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezheti az olajvállalatot. A BP részvényei 29 százalékkal gyengültek április óta, amikor a cég egyik mexikói-öbölbeli olajkútja felrobbant és hónapokig ömlött az olaj a tengerbe. A per elhomályosíthatja az olajmulti elmúlt hónapokban elért eredményét: június és szeptember időszakban már 1,8 milliárd dolláros nyereséget realizált.

Mint arról beszámoltunk, az Egyesült Államok pert indít a British Petroleum és nyolc másik cég ellen, mert feltételezik, hogy megszegték a szövetségi biztonsági szabályokat a Mexikói-öbölben történt olajszennyezéssel összefüggésben. Az Egyesült Államok célja, hogy a perben kimondják a BP és a többi cég korlátozás nélküli felelősségét és kötelezzék a cégeket a kármentesítés teljes költségének fedezésére.

A perben az Egyesült Államok azt kéri, hogy a feleket mondják ki korlátozás nélkül felelősnek a tisztítás és a károkozás során felmerült költségekért. Az állam mindezt a BP által már megfizetett 30 milliárd dolláron felül követeli.

 

részvény per kártérítés BP British Petroleum árfolyam
Kapcsolódó cikkek