Pénz- és tőkepiac

"Az amerikai álom a tét? - Durvul a helyzet Washingtonban

Gyengül a dollár az euróval szemben, miközben amerikai szenátorok keményebb fellépést sürgetnek a jüan"manipulálása" miatt.

Az amerikai dollár gyengült ma az euróval szemben, ezzel megfordult a korábbi trend, mivel a befektetők arra a jelentésre várnak, mely szerint az újonnan épülő lakások száma csökkent decemberben. Tokióban kedden egy eurót 1,3337 dollárral jegyeztek, az előző napi New York-i 1,3294 dollárral szemben, az euró tehát relatíve erősödött a dollárral szemben. Ezzel párhuzamosan a dollár teljesítményét az ország hat fő kereskedelmi partnerének devizájával összevető Dollar Index 0,3 százalékkal, 79,097 pontra esett – jelenti a BusinessWeek.

Eközben amerikai szenátorok arra szólították fel a Kongresszust, hogy legyen kemény Kínával szemben a jüannal való "manipulálás" miatt. A  szenátorok ezzel reagáltak az Egyesült államokba látogató Hu Csin-tao kínai elnök azon kijelentésére, miszerint a kínai deviza nem túlértékelt, a dollár uralmának időszaka pedig véget ért.

A szenátorok szerint életbe vágó fontosságú az Egyesült Államok számára, hogy a törvény erejével büntesse Kínát, ha az továbbra is tisztességtelen kereskedelmi előnyhöz juttatja országa exportőreit azzal, hogy mesterségesen alacsony tartja a jüan árfolyamát. "A kínai valutamanipulációval való szembeszállás a legnagyobb dolog, amit az amerikai álom megtartásáért tehetünk" – fogalmazott a Reuters jelentése szerint Charles Schumer demokrata szenátor. Az elemzők úgy látják, hogy Hu kínai elnök amerikai látogatása harminc éve a legfontosabb diplomáciai esemény a két ország között.

A dollár gyengélkedése egyébként további támaszt nyújthat az amúgy is száguldó olajárnak: az OPEC már hangsúlyozta, hogy nem emeli a kitermelés, annak ellenére, hogy a nyersolaj hordónkénti ára szinte biztosan hamar eléri a 100 dolláros szintet. Az olajkitermelők úgy látják, hogy "spekuláció" hatására emelkedik az ár, ezért a hivatalos közlések szerint nem látják szükségét a kvóta emelésének.

Hu Csin-tao dollár index jüan euró szenátor árfolyam
Kapcsolódó cikkek