Pénz- és tőkepiac

Commerzbank: Csak papíron teljesítjük a hiánycélt?

A Commerzbank vezető közgazdászának elemzése szerint Magyarország elsősorban egyszeri bevételekkel tömi be a költségvetési lyukat, ezért bizonytalan az államháztartási egyensúly további alakulása.

A pénzintézet Gazdasági és Piaci Monitor jelentése szerint a magyar gazdaság ciklikusan gyorsul, 2010 negyedik negyedévében kellemes meglepetést okozott a feldolgozóipar és az teljesítménye is. A Commerzbank értékelése szerint minden jel arra mutat, hogy a pozitív trend a 2010 harmadik negyedévében tapasztalt rövid megtorpanást követően idén folytatódik.

Ugyanakkor a bank vezető közgazdásza elemzésében megjegyzi, hogy a Moody’s és a Fitch is a közelmúltban minősítette le Magyarországot a befektetésre alkalmas sáv legaljára, a jegybanki kamatnak pedig emelkednie kell a növekvő politikai és piaci kockázatok hatására. A Commerzbank szerint Magyarország ambivalens piaci megítélésében a legnagyobb szerepet a válságadók, valamint a nyugdíjreform de facto felszámolása, a magánpénztári rendszer eltörlése játsszák.

A Commerzbank szerint a legtöbb elemző csak átmeneti költségvetési foltozgatásnak tekinti ezeket a lépéseket, a 2011-es költségvetést nagyrészt egyszeri bevételek és adók segítik meg. A Commerzbank felteszi a kérdést: bár a hiánycél papíron teljesül, kérdés, hogy az Európai Bizottság elfogadja-e ezt a tervet a maastrichti kritériumok teljesítéseként?

hiánycél leminősít maastricht büdzsé Commerzbank költségvetés
Kapcsolódó cikkek