Pénz- és tőkepiac

Remekül hasít a forint - mi várható ma?

A forint az euróval és a svájci frankkal szemben is remekül teljesít ma reggel, így az elmúlt órák legjobban erősödő valutája a magyar fizetőeszköz.

Egy euróért jelenleg 273,11 forintot adnak, a közös európai deviza tegnap este 274,42 forinton zárt. A mai legjobb árfolyam 271,89 forint volt, a deviza hirtelen árfolyamcsökkenését mutatja, hogy az ár ma reggel már a 275-ös szintet is megérintette egyszer. A jelentős forinterősödést követően röviddel fél 10 után korrigálni kezdett az árfolyam, a mai átlagos ár eddig 273,34 forint volt.

A svájci frank tekintetében is pozitív a kép: a tegnapi záróár 214,01 forint volt, míg ma reggel 213,03 forintot adnak az alpesi devizáért. Az eddig legrosszabb ár 214,74 forint volt, az átlagos árfolyam pedig hajszálnyival marad a 214-es szint alatt.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Kissé erősödő optimizmus mellett az elmúlt órák legjobban erősödő valutája a forint, miközben a legjobban az új-zélandi dollár értékelődött le - írja a Raiffeisen napi devizapiaci hírlevele.

Új csúcsot állított be a forint az idei évben, miközben az USA-ban kereskedési szünnapot tartottak tegnap. A forint a régió legjobban teljesítő pénze volt. A hazai fizetőeszköz erejét a jegybank részéről érkező újabb "héja" üzenet is stabilizálhatta. A Monetáris Tanácsból Neményi jelezte, hogy januárban is a kamatemelés felé hajlik, bár fontosnak tartja a ma megjelenő bérstatisztikát is az inflációs nyomás mérlegelése szempontjából - áll a pénzintézet hírlevelében.

A tegnapi ECOFIN ülés eredménytelensége egyelőre nem hozott különösebb változást a befektetői hangulatban. Az európai pénzügyminiszterek tárgyalása mai napon folytatódik. Ennek során továbbra is az európai mentőalap bővítése valamint Portugália kisegítése lehet napirenden, ezért a Raiffeisen devizapiaci szakemberei még óvatos kereskedést várnak.

A bank devizakereskedői ma 273,0 és 275,80 közötti mozgásra számítanak.

EUR/USD fundamentális elemzés

Tegnap az amerikai piacok zárva tartása mellett erősödött a dollár, ami szokás szerint a "vedd meg a pletykákat, add el a híreket" elv alapján az Ecofin ülés kezdetéhez köthető, mivel az európai pénzügyminiszterek találkozóját optimista hangulatban várták a befektetők - írja a Raiffeisen devizapiaci hírlevele.

Az közös európai megegyezés egyelőre úgy tűnik hogy várat magára, ez
pedig nem kedvez az euró erejének. Ma folytatódik az európai
pénzügyminiszterek megbeszélése, a mentőalap keretének bővítése azonban nem várható a februári uniós csúcs előtt. A mai napon a német ZEW indexre érdemes figyelni, érdekes lehet ugyanis, hogy az IFO intézet felméréséhez igazodva szintén gyorsuló konjunktúráról számol-e majd be a jelentés.

Az EUR/USD az elmúlt másfél hónap során negyedszeri próbálkozásra sem tudta áttörni az 1.34-es ellenállási szintet, így továbbra is marad érvényben az 1,3-1,34 közötti kereskedési sáv.

forint záróár deviza átlag svájci frank Ecofin euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek