Pénz- és tőkepiac

Vége az örömnek: megint elhagyta a valóságot a frankárfolyam

A forint némi korrekción ment keresztül csütörtökön, miközben a svájci frank erősödött és az euró gyengült. A tőzsdék ugyan emelkedni tudtak, de az euróövezet adósságválsága mélyülni látszik.

A héten a forint jelentősen erősödött a bankközi devizapiacon, 223 feletti szintről egészen 217-es szint alá kapaszkodott a hazai deviza a svájci frankkal szemben.

A forint heti erősödését azonban elsősorban nemzetközi folyamatok alakíthatták, a kedvező hangulatban a vezető tőzsdeindexek jelentős emelkedésen mentek keresztül, de csütörtökön újra erősödött az alpesi deviza, miközben az euró gyengült.

Menetelnek a részvények, pedig a félelem az úr

Az eurózóna adósságválsága beárnyékolja a kedvező hangulatot. A görögök az átstrukturálása kényszerülhetnek: a periferiális kötvényhozamok jelentősen emelkedtek. Az ír csődkockázat csúcson, a görög 10 éves kötvényhozamok szintén soha nem látott magasságban állnak.

Csak látszat a nyugalom - Soros az írek lázadására számít

Az alpesi devizáért csütörtök délután újra 220 forintnál is többet kell adni: háromnegyed hat után 220,5 forint a frank, mely 1,55 százalékos gyengülést jelent.

Az eurót 276 forint felett jegyzik délután, a régió egyetlen devizája a forint, mely esett ma a közös európai fizetőeszközzel szemben. Ez arra utal, hogy a forint árfolyama kisebb hangulatromlást is megérezhet.

Mint arra korábban felhívtuk a figyelmet, az eurózóna adósságválsága jelentősen befolyásolhatja a folyamatokat, így az euró árfolyamát.

A Reuters friss felmérése alapján 51 elemzőből 44 úgy gondolja, hogy a görögök és az írek után Portugália is nemzetközi segítségre szorul. Novemberben még „csak” 34 közgazdász gondolta ezt, az akkori 50 megkérdezettből.

forint Frank szuverén adósságválság deviza Portugália görög adósság EU euró adósságválság árfolyam piac
Kapcsolódó cikkek