Pénz- és tőkepiac

A CA-IB az újraéledő magyar beruházási kedvben bízik

Jelentősen növelte eredményét a francia Crédit Agricole. A CA 2010-es sikere mögött döntően a lakossági üzletág felfutása és a kockázati költségek csökkenése áll. A magyarországi fióktelep eredménye csökkent ugyan, de számottevően bővült mind a mérlegfőösszeg, mind a vállalati hitelek állománya, azaz a CA növelte aktivitását Magyarországon is.

A Crédit Agricole csoport a 2010-es pénzügyi évében 31,5 százalékkal 3,6 milliárd euróra növelte eredményét. A tavaly decemberben zárult üzleti évet csoportszinten a lakossági és egyéb üzletágak – közöttük a biztosítási, a vagyonkezelési és nagyvállalati szolgáltatások – teljesítményének felfutása jellemezte. A csoport banki tevékenységéből származó bevételeinek mintegy 60 százaléka a lakossági üzletágból származik, megfelelő likviditási alapot is teremtve az üzletmenethez. A társaság erős regionális bankokra épülő szerkezetének is köszönhetően az új Bázel III szabályoknak való megfelelés nem igényel tőkeemelést a Crédit Agricole-nál.

A csoport nagyvállalati üzletága a tavalyi év valamennyi negyedévében nyereséget ért el. A megszüntetett tevékenységektől megtisztított adózás utáni eredmény meghaladta az 1,5 milliárd eurót, ami mintegy félmilliárd euróval múlja felül a válság alatt célul kitűzött tervet. A bank természetesen a nem nyereséges tevékenységeket számolta föl, de az ezekkel együtt számított adózás utáni eredmény is 995 millió euró volt.

A bevételek ilyen mértékű növekedése eredményeként – a kockázati költségek jelentős csökkenése mellett – az üzemi eredmény 58 százalékkal, 8,2 milliárd euró közelébe növekedett. A fennálló hitelek összege 457,4 milliárd euró volt 2010 végén, ezzel a Crédit Agricole csoport továbbra is a francia gazdaság legfontosabb finanszírozója. A bankcsoport ügyfeleinek száma – a lakosságot, a kisvállalkozásokat és nagyvállalati partnereket is beleértve – elérte az 54 milliót.

Magyar helyzet

A Crédit Agricole Magyarországon a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (CA-CIB)  fióktelepével van jelen. A társaság 2010-es adózott eredménye 0,9 milliárd forint lett. „Ez jelentős csökkenés a 2009. évi 3,3 milliárd forinthoz képest, de arra büszkék vagyunk, hogy a társaság fenntartotta, sőt jelentősen növelte a vállalati hitelezést és mérlegfőösszegét, hiszen ez a mai körülmények között sajnos ritka az országban” – nyilatkozta Molnontay Tamás vezérigazgató. A bank mérlegfőösszege a 2009-es 131 milliárd forintról 144 milliárd forintra emelkedett, az ügyfélhitelek összege 60-ról 71 milliárd forintra nőtt, az ügyfélbetétek állománya pedig 54-ről 63 milliárd forintra duzzadt. „Határozottan növeltük aktivitásunkat a magyar piacon: számos nagyberuházás mögött álltunk finanszírozóként vagy konzorciális hitelek szervezőiként. Bízunk benne, hogy 2011-ben lassan újraéledhet a beruházási kedv Magyarországon” – mondta Molontay Tamás.

Világgazdaság Online Mérlegadatok 2009-2010 -->

hitelezés ca-ib Crédit Agricole Molontay Tamás
Kapcsolódó cikkek